Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Colin Powell: SAD gube rat u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki državni tajnik Collin Powell izjavio je jučer kako SAD gube rat u Iraku, te izrazio skepsu prema najavama o mogućem povećanju broja američkih snaga u toj zemlji kao načinu da se promijeni situacija.

Powell se u emisiji "Face the Nation" TV mreže CBS složio s ocjenom Bakerove komisije da je stanje teško i da se pogoršava, kao i s izjavom novog ministra obrane Roberta Gatesa da SAD "ne pobjeđuju" u Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush naredio prekid povlačenja iz Iraka nakon srpnja Slika nije dostupna Bush poručio Turskoj da se povuče iz Iraka

"Ako je stanje teško i pogoršava se, i ako ne pobjeđujemo, onda gubimo. Još nismo izgubili i sada je vrijeme da se uvede strategija koja će preokrenuti situaciju", rekao je Powell, prenosi "The New York Times".

Predsjednik George W. Bush razmatra nekoliko opcija za novu strategiju u Iraku, a jedna od njih je slanje 20-30.000 novih vojnika koji bi trebali osiguravati Bagdad, glavno poprište pobunjeničkih napada i sektaškog nasilja u Iraku.

Powell, državni tajnik u Bushovoj administraciji 2001-05., a prije toga zapovjednik Združenog stožera, kazao je kako ne vidi vojne koristi od toga da Bagdad preplave američki vojnici.

"Nisam uvjeren da će novo povećanje snaga u Bagdadu uspjeti obuzdati to društveno nasilje, taj građanski rat", istaknuo je Powell.

On je podsjetio kako su se raniji slični napori izjalovili, posljednji puta ovoga ljeta kada su u lipnju američke i iračke snage pokrenule operaciju Zajedno naprijed, i nisu uspjeli stabilizirati Bagdad.

Također je izrazio sumnju da Kopnena vojska i Marinski korpus SAD imaju dovoljno raspoloživih snaga da podrže takvu operaciju.

Powell je, umjesto toga, predložio da čim prije počne prebacivanje odgovornosti za sigurnost Iraka na vladu u Bagdadu, te da povlačenje snaga SAD počne sredinom 2007., prenosi u ponedjeljak "The Washington Post"

Po drugoj strani, jedan od vodećih demokrata, budući čelnik senatske većine Harry Reid, izjavio za emisiju "Ovoga tjedna" TV ABC News kako bi se "mogao složiti s povećanjem broja vojnika na dva, tri mjeseca ako bi to značilo da će u ovo doba iduće godine početi povlačenje američkih snaga iz Iraka".

Amerikanci pesimisti

U vrijeme dok se Bijela kuća priprema objaviti promjene u strategiji za Irak, ankete pokazuju da javnost u SAD nikad u posljednje tri godine nije bila toliko pesimistična u vezi s konačnim ishodom ove američke misije, izvješćuje u ponedjeljak Glas Amerike (VOA). 

Nekoliko nedavno objavljenih anketa pokazuje da su Amerikanci izrazito pesimistični glede iračke misije. Primjerice, u istraživanju koje su proveli dnevnik "The Washington Post" i TV mreža ABC 52 posto ispitanika reklo je da Amerika gubi rat, dok 70 posto ispitanika ne odobrava politiku predsjednika Georgea Busha, kada je u pitanju Irak.

Druga anketa, ona dnevnika "Wall Street Journal" i TV mreže NBC, pokazuje kako tek 34 posto građana smatra da George Bush dobro obavlja posao predsjednika, što je najniži zabilježeni predsjednički rejting te ankete.

"Većina Amerikanaca očekuje od novog saziva Kongresa da pokuša naše vojnike koji su u Iraku vratiti kući što prije. Više od polovice javnosti, prema anketama, želi upravo to", ocjenjuje Sarah Dutton, direktorica odjela za istraživanje javnog mnijenja na TV mreži CBS.

Ankete pokazuju kako bi većina Amerikanaca željela da se američka vojska iz Iraka povuče u roku od sljedeće dvije godine.

Predsjednik Bush najavio je da će promjene u strategiji za Irak najaviti početkom siječnja 2007., no u posljednjim javnim istupima odbacivao je mogućnost povlačenje iz Iraka prije uspješnog dovršetka misije.

Anketa dnevnika "USA Today", pokazuje da oko dvije trećine ispitanika smatra da je cijena uspjeha u Iraku previsoka, odnosno da uspjeh, ako se i postigne, nije vrijedan žrtava.

Bivši republikanski senator Bob Dole ističe kako je važno ujediniti SAD, odnosno mobilizirati javnost u prilog promjenama u iračkog strategiji, kako bi se izbjegle greške koja su počinje za vrijeme rata u Vijetnamu.

"Zemlja se treba ujediniti u podršci za sadašnju misiju, što znači da treba odrediti ciljeve, izlaznu strategiju, te jasnu viziju za budućnost Iraka".

Analitičar Stuart Rothenberg ocijenio je kako izborni rezultati, kao i nedavno izvješće Bakerova komisije, potvrđuju želju javnosti da se redefinira strategija američkog angažmana u Iraku.

Ovo je trenutak odluke. Zbog rezultata izbora kao i nalaza Radne grupe, političari imaju priliku ponovno razmotriti strategiju, rekao je Rothenberg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene