Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Clinton je suočena s polaganim padom popularnosti.


Hillary Clinton, demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću, sučeljena s polaganim padom popularnosti otkako je u ožujku otkriveno da je svoju privatnu eletroničku poštu koristila u službene svrhe, rekla je u petak u razgovoru za TV MSNBC da joj je žao zbog zbrke koju je to prouzročilo.

Vezani članci Tko su najpopularniji ministri - 4 Veliko istraživanje: Čak petorica ministara popularnija su od premijera. Za jednog člana Vlade 65 posto građana nikad nije ni čulo Crobarometar za svibanj 2020. - 15 Crobarometar otkriva: Pada popularnost i Milanoviću i Plenkoviću, iznenađenje među SDP-ovim biračima

Kada je afera izbila Clinton je odbila bilo kakvu mogućnost informatičkog napada i ustvrdila da nije razmijenila nijednu povjerljivu informaciju.

U petak je, mada se nije ispričala, istaknula da joj je "žao što to zbunjuje ljude".

"No postoje odgovori na sva ta pitanja i ja ću ih i dalje davati", rekla je opetujući da nije učinila ništa nezakonito - premda je tadašnja američka vlada preporučivala da se osobni računi ne koriste.

Clinton zna da novinare koji su je u petak pratili na putovanju u Portoriko ne zanimaju toliko njezini opširni prijedlozi na gospodarskom polju, o američkom selu ili o klimatskim promjenama, nego njezina privatna email adresa kojom se kao američka državna tajnica od 2009. do 2013. koristila umjesto službene.

Kolege tepaju Hillary Clinton: 'Volim te. Poštujem te. Nedostaješ mi. Nosim u srcu svaki trenutak'

State Department kojemu je Clinton koncem 2014. predala više od 30.000 elektroničkih poruka, objavio ih je tisuće radi transparentnosti, ali mnoge od njih sadrže informacije za koje je naknadno utvrđeno da su povjerljive, postavljajući pitanje o mjerama informatičke sigurnosti kojima se Clinton koristila kako bi zaštitila svoj server i svoju prijepisku od hakerskih napada.

"To nije bila najbolja odluka", opetovala je u petak. No to je "bilo dopušteno i svima poznato. Ljudi iz administracije su znali da se koristim osobnim računom. No bilo bi bolje da sam odmah od početka imala dva odvojena računa".

Tri povjerenstva u Kongresu u kojemu većinu imaju republikanci, vode agresivne istrage i pozivaju suradnike Clinton da daju iskaze, pa su tako u petak pozvali njezina savjetnika Jakea Sullivana a u četvrtak njezinu najbližu savjetnicu Cheryl Mills.

Teška protivnica ili laka meta?

Clinton će istražno povjerenstvo u Zastupničkom domu saslušati o napadima 2012. u Bengaziju, u Libiji. Demokrati upozoravaju da je povjerenstvo oruđe za propagandu protiv Clinton. Saslušanje će se održati devet dana nakon prve televizijske debate u okviru demokratskih predizbora 13. listopada.

Dok se priprema za početak nove ofenzive usmjerene na žensko pitanje, boji li se poraza kao 2008?

"Ne, ne bojim se toga", odgovorila je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook