Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Clinton ponovno u vodstvu pred Obamom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Hillary Clinton ponovno je stekla znatniju prednost ispred Baracka Obame, pokazalo je novo ispitivanje Gallup instituta.

Senatorica Clinton, po ispitivanju provedenom od 14. do 18. ožujka, dobiva 49 posto, a senator Obama 42 posto glasova demokratskih birača na nacionalnoj razini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlučna diplomacija s vojnom pozadinom Hillary Clinton najavila obnovu globalnog vodstva SAD kao 'pametne sile' Slika nije dostupna Clinton i McClain u prednosti pred izbore u New Hampshieru

To je prvi put da Clinton ima statistički značajnije vodstvo u više od mjesec dana. Posljednji put je vodila u anketi provedenoj od 7. do 9. veljače, nakon predizbornog 'super utorka'. Od tada je dvoje kandidata bilo gotovo izjednačeno, ili je u vodstvu bio Obama, posljednji put u anketi od 11. do 13. ožujka, navodi Gallup.

Obamina kampanja trpi veliku štetu zbog kontroverznih komentara njegova bivšeg pastora Jeremiaha Wrighta. Obama je u utorak održao govor o rasnom pitanju koji je imao izvanredan odjek u američkoj javnosti, na obje strane političkog spektra, no prve indicije govore da nije zaustavio zamah Hillary Clinton jer je ona u ispitivanju imala jednako vodstvo u utorak navečer kao i prethodnog dana.

Anketa za demokratske kandidate provedena je na uzorku od 1.209 birača s marginom pogreške od +/- 3 posto.

Izjednačenu, povijesnu utrku ženskog i crnačkog kandidata za demokratsku nominaciju, obilježava stalno osporavanje i diskvalificiranje protivnika što, čini se, koristi republikanskom kandidatu Johnu McCainu, koji je već osigurao predsjedničku nominaciju.

Prema novom ispitivanju Gallupa, u mogućem ogledu na predsjedničkim izborima 4. studenoga, McCain dobiva 47 posto glasova prema 43 posto za Obamu. U ogledu s Clinton, McCain dobiva 48 posto glasova a bivša prva dama 45 posto.

Anketa za predsjedničke izbore provedena je od 14. do 18. ožujka na uzorku od 4.376 registriranih birača, s marginom greške +/- 2 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene