Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Poziv Japanu da ostane aktivan

Clinton: Japanci su nam neophodni u globalnom rješenju problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Japance da i nastave biti aktivni na svjetskoj sceni, u razdoblju u kojemu se bore s posljedicama nuklearne krize koja je uslijedila nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, istodobno obećavši tom ključnom američkom savezniku u istočnoj Aziji potporu Washingtona.

Clinton je izjavila kako su se Japan i SAD složili u pogledu stvaranja 'javno-privatnog partnerstva za obnovu', pod vodstvom japanske vlade, a američke tvrtke i organizacije počet će s raspravama o tomu na koji način pružiti potporu Japancima koji prolaze kroz tešku krizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pakistanski sud Konačno: 9-mjesečni dječak oslobođen optužbi za pokušaj ubojstva Slika nije dostupna Kolaps? Japan baš poput Grčke: Ogroman javni dug

>> VIDEO: Nove snimke jasno pokazuju koliko je Fukushima razorena

'Na ekonomskom, diplomatskom i na mnogim drugim područjima, Japanci su nam neophodno potrebni u globalnom rješenju problema. Usto, američko-japanski savez neophodan je, kao i uvijek, kada su u pitanju globalna sigurnost i razvoj', rekla je Clinton na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s japanskim ministrom vanjskih poslova Takeakijem Matsumotom.

'Nadamo se ponovnom rađanju Japana'

'Svi znamo da Japan prolazi kroz iznimno kritično razdoblje i želimo potaknuti njegov narod, u trenucima kada se oporavlja od katastrofe koja ga je pogodila, da i dalje ostane u međunarodnome fokusu te da ga ova kriza ne usmjeri samo na unutarnje probleme', rekao je novinarima visoki američki dužnosnik, koji putuje u pratnji Hillary Clinton, a želio je ostati anoniman.

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je kako se nuklearno stanje u Japanu polagano stabilizira te da se zemlja sada mora fokusirati na oporavak od potresa i od tsunamija. 'Vjerujem da će nam ovaj iznimno težak period 'otvoriti' prozor prema mogućnostima koje će nam donijeti 'ponovno rađanje Japana',' napisao je Kan u uvodniku online izdanja Sunday's International Herald Tribunea. Također je napisao kako će Japan i dalje ostati angažiran na međunarodnom planu, unatoč tomu što se oporavlja od katastrofa koje su pogodile zemlju. 'Vjerujem da je za nas Japance najbolji način da uzvratimo iskreno prijateljstvo koje nam je pokazano - nastaviti pridonositi razvoju međunarodne zajednice', napisao je Kan u uvodniku.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene