Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret radi unaprijeđenja odnosa

Clinton i Yang ublažavaju napetosti između SAD i Kine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton i kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi danas uoči razgovora u State Departmentu nisu spominjali aktualne napetosti oko sučeljavanja njihovih brodova u Južnom kineskom moru niti oko Tibeta, ističući da njihov susret treba pridonijeti unaprijeđenju odnosa.

Pozdravljajući ministra Yanga, Clinton je podsjetila na svoj prošlomjesečni posjet Kini. 'Vrlo je pozitivno da je on mogao doći tako brzo, kako bismo nastavili našu raspravu', kazala je.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin Kim Jong Un ide u Rusiju Putin na korak do sporazuma od kojeg strahuje svijet: Moskva i Pjongjang kuju pakleni plan Velika misa na susretu katoličke mladeži u Portugalu Međunarodni susret katoličke mladeži Na papinoj misi prisustvovalo milijun i pol vjernika: "Dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijelim san..."

Yang je naglasio kako je njihov susret pripremni za sastanak američkog predsjednika Baracka Obame i kineskog predsjednika Hua Jintaoa na summitu skupine G-20, koji će se održati 2. travnja u Londonu. 'Mi smo ovdje kako bismo pripremili sastanak naših šefova država u Londonu i da bi zajedničkim radom unaprijedili naše odnose', rekao je Yang novinarima u State Departmentu.

Prije susreta Clinton-Yang, kinesko ministarstvo vanjskih poslova je drugi dan uzastopce odbacilo američke prigovore da su kineski brodovi prošle nedjelje uznemiravali američki brod za oceansko nadziranje u međunarodnim vodama, južno od kineskog otoka Hainana, kao 'netočne i neprihvatljive za Kinu'.

Glasnogovornik State Departmenta Robert Wood kazao je uoči sastanka da će se pomorski incident vjerojatno naći na dnevnom redu. 'S vremena na vrijeme, bit će elemenata koji se pojave i izazovu određenu napetost. No, najvažnije je da SAD i Kina trebaju raditi zajedno kako bi riješili niz pitanja s kojima se suočava međunarodna zajednica', rekao je Wood.

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell kazao je u srijedu kako se SAD nada da će se 'izravnim dijalogom u Pekingu i Washington s vremenom raščistiti nerazumijevanje tog incidenta'.

Jedan neimenovani američki vojni dužnosnik izjavio je u utorak da je brod ratne mornarice za posebne misije u Južnom kineskom moru pratio aktivnosti podmornica, vjerojatno kineskih, prenijela je agencija AP. Drugi američki dužnosnici javno su kazali da će SAD nastaviti s ophodnjama u Južnom kineskom moru, unatoč prigovora Pekinga.

Nacionalni obavještajni direktor Dennis Blair u utorak je u svjedočenju pred Kongresom rekao da se radi o najozbiljnijem incidentu između SAD-a i Kine od 2001., kada su Kinezi prisilili na slijetanje američki špijunski zrakoplov i pritvorili posadu.Napetosti u odnosima pridonosi i jučerašnja 50. obljetnica kineskog gušenja ustanka na Tibetu, kojim povodom je State Department izrazio 'duboku zabrinutost' zbog stanja ljudskih prava na Tibetu.

Iz State Departmenta je najavljeno da će Clinton i Yang razgovarati i o prijetnji Sjeverne Koreje da će lansirati projektil dugog dometa, te opiranju Pjongjanga da dovrši dogovorenu denuklearizaciju. Yang će se u srijedu sastati s američkim ministrom financija Timothyem Geithnerom, a u četvrtak u Bijeloj kući s predsjednikovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jamesom Jonesom. Najavljena je i mogućnost susreta kineskog ministra s predsjednikom Obamom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene