Obavijesti Pretražite Navigacija

Članovi Senata za novu strategiju o granici s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament trebao bi prihvatiti rezoluciju o granici s Hrvatskom koju je prije godinu i pol dana u proceduru dala Slovenska pučka stranka, predložio je Senat Slovenskoga državnog zbora, tijelo koje je jedna vrsta Gornjeg doma u kojem sjedi 40 predstavnika stranaka, udruga, lokalnih i interesnih zajednica.

Članovi Senata nisu profesionalni političari i imaju ograničen utjecaj na zakonodavni proces iako formalno mogu staviti veto na izglasane zakone o kojima onda parlament mora ponovo odlučivati. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tuerk pozvao Jorasa da prekine štrajk Slika nije dostupna 'Napolitano je zaboravio spomenuti fašizam'

Postojanje Senata tema je stalnih polemika jer postoje ideje da se on ukine, a iznosila ih je i sadašnja vlada.

Zahtjev da parlament podrži rezoluciju o granici s Hrvatskom
podržalo je 15 članova koji su došli na zasjedanje, 8 ih je bilo
protiv, a 6 suzdržanih. 

Neki su inicijatori prijedloga navodili da rezoluciju o granici treba donijeti kako bi Slovenija 'spriječila jednostrane poteze Hrvatske', drugi su ocijenili da bi Slovenija tako ojačala pregovaračke pozicije, a bilo je i pitanja zašto Slovenija nakon primjene hrvatskog ZERP-a ne proglasi i svoj pojas u Jadranu, dok su neki tvrdili da hrvatski ZERP nema toliko utjecaja na slovensko ribarstvo koje ima dvije koće već da je usmjeren prema Italiji koja ih i Jadranu ima nekoliko stotina. 

Senat je također od parlamenta zatražio da uspostavi stanje na granici s Hrvatskom kakvo je bilo 25. lipnja 1991. kad su se države osamostalile, te da vladi predloži 'novu strategiju' u određivanju granice s Hrvatskom.

Tuerk je spreman uključiti se u rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izrazio je spremnost da se uključi u proces traženja rješenja za otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske.

Tuerk je, sudjelujući na tribini koju je organizirao institut za balkanske i bliskoistočne studije IFIMES sa sjedištem u Ljubljani rekao da se je spreman uključiti u rješavanje odnosa s Hrvatskom, ali uvijek uz pretpostavku da Slovenija ima samo jednu vanjsku politiku.

Prijašnji predsjednik Janez Drnovšek doživljavao je na kraju svojeg mandata kritike vlade premijera Janeza Janše da solira i vuče neusklađene poteze u vanjskoj politici koju defniraju vlada i parlament.

'Smatram da su slovensko-hrvatski odnosi vrlo dobri. Za rješenje otvorenih pitanja bitno je postoji li za to politička volja. Ako postoji, onda je lako doći do tehničkih rješenja', rekao je Tuerk.

Govoreći o politici Ljubljane prema državama zapadnog Balkana, Tuerk je rekao da se Slovenija mora držati zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije, ali da bi si mogla priuštiti i koji 'korak naprijed', odnosno 'eksperiment', doduše ne kad je riječ o pitanju Kosova, ali možda kad se radi o BiH.

Iako Slovenija nije sudjelovala u donošenju Daytonskih sporazuma niti je u njima supotpisnica, ona bi kad je riječ o BiH mogla dati neki savjet kako redefinirati Daytonski sporazum i potražiti nova ustavna rješenja, pojasnio je Tuerk.

Janšina vlada očekuje da će se do kraja lipnja, kad njezin europski mandat preuzima Francuska, biti riješeno pitanje Kosova, a nudi i brže uključivanje Srbije u EU kako bi se omogućilo da na Kosovo ode misija EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene