Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedeno u Danskoj

Veliko istraživanje otkrilo ima li cjepivo protiv ospica i zaušnjaka veze s autizmom

Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock)
Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam, pokazalo je novo istraživanje napravljeno kako bi se razuvjerilo rastući broj roditelja koji se protive cijepljenju.

Nalaze istraživanja danski istraživači objavili su u časopisu Annals of Internal Medicine, u izdanju Američke udruge liječnika.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza

Tijekom više od 10 godina istraživači su pratili više od 650 tisuća djece rođene u Danskoj od 1999. do 31. prosinca 2010. godine. Njihov razvoj pratili su od 1. rođendana pa sve do 31. kolovoza 2013. Tijekom tog razdoblja kod 6517 djece dijagnosticiran je autizam. Uspoređujući djecu cijepljenu MMR cjepivom s onima koji nisu cijepljeni dobiven je minimalan omjer rizika od autizma od 0,93.

Utvrdili su i da nema ni povećanog rizika za autizam nakon cjepljenja istim cjepivom u podskupinama djece kod koje je pronađen faktor rizika od bolesti.

"Nismo pronašli nikakve nalaze koji bi išli u prilog hipotezi o povećanom riziku od autizma nakon vakcinacije MMR cjepivom, kao ni hipotezi da cijepljenje istim cjepivom pokreće autizam kod djece osjetljivijih podskupina koje bi imale čimbenike rizika u obitelji", stoji u istraživanju.

Prva teorija o povezanosti autizma s cjepivom pojavila se 1998.

Prve sumnje da cjepivo MMR (ospice, zaušnjaci i rubeola) ima veze s autizmom, čiji se prvi simptomi pojavljuju u vrijeme kada se dobiva cjepivo odnosno kada je dijete staro između 12 do 15 mjeseci, pokrenuo je gastroenterolog Andrew Wakefield još 1998. Njegova je teorija pobijena, a njemu je zabranjeno bavljenje medicinom. Unatoč tome, pojavom društvenih mreža Wakefieldova se teza ponovno aktualizirala.

U svijetu se posljednjih godina drastično povećao broj slučajeva ospica, na što je prošlog tjedna upozorio Unicef, a bolest se širi među necijepljenom djecom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, necijepljenje je jedna od 10 najvećih prijetnji svjetskom zdravlju, piše The Guardian.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene