Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borbe za svaku ulicu

FOTO Civili bježe: Džihadisti ušli u Kobane kod granice s Turskom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ISIS navodno ima pod kontrolom jugozapadni dio grada, poznat pod nazivom Ayn al-Arab.

Džihadisti Islamske države ušli su u strateški važan sirijski grad Kobane, u blizini granice s Turskom, a borbe se vode za svaku ulicu, javlja CNN.

Alan Minbic, borac kurdske Narodne jedinice za zaštitu, rekao je da ISIS ima pod kontrolom jugozapadni dio grada, poznat pod nazivom Ayn al-Arab.

Ipak, s terena stižu oprečne izjave o tome da su islamisti ušli u Kobane. Sirijska organizacija za ljudska prava u Londonu poziva se na svoje izvore u Kobaneu koji tvrde da se džihadisti nisu probili u grad. Ukoliko bi zauzeli Kobane, bilo bi to strateški vrlo važno jer bi se Islamska država, tzv. Kalifat, prostirao od Rakke u Siriji pa do turske granice, koja je udaljena gotovo 100 kilometara.

Posljednjih dana tisuće je civila pobjeglo iz Kobanija u strahu od okrutnih boraca Islamske države. Oni su krenuli u konačno osvajanje grada samo dan nakon što je turski parlament odobrio slanje vojske u borbu protiv Islamske države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevrijeme na Crnom moru VIDEO Bujice nose automobile, ceste su postale rijeke: Velike poplave u Ankari Slika nije dostupna Bitka na rampi ŽESTOKE BORBE Pokušavaju grad preoteti od IS-a

Borba protiv džihadista: 'Kobane ne smije pasti!'

Turska će učiniti sve što može kako bi spriječila ekstremističke pobunjenike Islamske države u Siriji da zauzmu grad Kobane smješten blizu tursko-sirijske granice, rekao je premijer Ahmed Davutoglu.

Nekoliko sati prije Davutogluove izjave u četvrtak kasno navečer, turski parlament odobrio je vladi napade na pobunjenike Islamske države u susjednoj Siriji te korištenje turskog teritorija snagama međunarodne koalicije za slične interventne operacije.

'Ne želimo da Kobane padne. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo to spriječili", rekao je Davutoglu za televiziju A Haber.

Ipak, dopisnik BBC-a koji se nalazi kod Kobanea javlja da turski tenkovi miruju i da ne napadaju snage IS-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene