Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od ruskih ulaganja

Ciparski ministar financija napustio Moskvu praznih ruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ciparski ministar financija Michael Sarris će otputovati iz Moskve 'praznih ruku' pošto u dva dana pregovora s ruskim dužnosnicima nije uspio ishoditi reprogramiranje ruskog zajma Cipru ili ih potaknuti na nova ulaganja u svojoj zemlji.

Razgovore s ruskim kolegom Antonom Siluanovom ciparski je ministar prekinuo u četvrtak kasno navečer pošto nije postignut dogovor o reprogramiranju postojećeg 3,2 milijarde eura vrijednog ruskog zajma Cipru. Moskva je taj zajam Nikoziji odobrila 2011. godine.

Sarris je u Moskvi pregovarao i o mogućim ruskim ulaganjima u ciparske banke i energetske izvore, ali nije naišao na odaziv. Rusko ministarstvo financija u petak je kratko priopćilo da ruske kompanije u ovom trenutku nisu zainteresirane za ciparske prijedloge o ulaganjima. Ministarstvo je dodalo kako očekuje ishod pregovora europskih financijaša i ciparske strane o novom paketu pomoći prije nego li se eventualno uključi u restrukturiranje ciparskog duga.

Pročitajte i ovo David Cameron u Ukrajini "Priznali da su sudionici rata" Rusija uputila zastrašujuće upozorenje svjetskoj velesili: "Posljedice će biti katastrofalne" Kornjača-tenk Carev roštilj VIDEO Rusi unaprijedili važno oružje? Velike metalne grdosije pravi su izazov ukrajinskim dronovima

>> Cipar ne predviđa porez na štednju u 'planu B'

Cipar do ponedjeljka mora pronaći 5,8 milijardi eura ako želi dobiti pomoć EU-a i MMF-a vrijednu dodatnih 10 milijardi, koja mu je nužno potrebna kako bi izbjegao bankrot. EU je prošli tjedan predložila da Cipar ta sredstva namakne oporezivanjem štednih uloga, ali je ciparski paralament taj prijedlog odbio.

Ciparski dužnosnici u četvrtak su počeli sastavljati plan 'B' i najavljeno je da bi se on u petak mogao naći pred parlamentom. Plan nakon toga mora odobriti i EU. Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da Cipru daje rok do ponedjeljka za pronalaženje novca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene