Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cipar: Komunistički kandidat pobjednik predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komunistički kandidat Demetris Christofias pobjednik je predsjedničkih izbora koji su u nedjelju održani na Cipru, s 53,36 posto glasova birača, a njegov konzervativni protukandidat Ioannis Kasoulides dobio je 46,64 posto, prema konačnim službenim rezultatima.

Na ulicama Nikozije zvucima automobilskih sirena dočekana je pobjeda predsjednika komunističke stranke Akel i predsjednika parlamenta.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Ispred glavnog stožera stranke u prijestonici, mnoštvo pristaša slavilo je izbor novog predsjednika, mašući ciparskim zastavama i noseći transparente s natpisom "pravedno društvo".

Kasoulides je priznao poraz, prema privatnoj televizijskoj postaji.

Obojica kandidata su u prvom krugu, u prošlu nedjelju, osvojila više glasova od Tassosa Papadopulosa, predsjednika kojemu istječe mandat, koji je ispao iz utrke.

Dvojica finalista pristaše su nastavka pregovora o ujedinjenju otoka, čiji je sjeverni dio Turska okupirala 1974.

Čelnici Grka i Turaka sastat će se "čim prije moguće"

Novoizabrani predsjednik ciparskih Grka, Demetris Christofias, dogovorio je danas s čelnikom ciparskih Turaka Mehmetom Alijem Talatom da će se sastati čim prije moguće, objavio je glasnogovornik Ali Talata.

Ali Talat je nazvao Christofiasa kako bi mu čestitao pobjedu na predsjedničkim izborima, kazao je glasnogovornik Hasan Ercakica.

"Dogovorili su da će se sastati čim prije moguće", rekao je.

Sastanak je potvrdio i glasnogovornik Christofiasa, kazavši da datum nije utvrđen.

Christofias, kandidat komunista koji je u nedjelju pobijedio u drugome krugu predsjedničkih izbora, budi nade da bi moglo doći do ponovnog ujedinjenja Cipra.

Otok je od 1974. podijeljen između Republike Cipar na jugu i Turske Republike Sjeverni Cipar (RTCN) koju priznaje samo Turska.

Ciparski Turci su na referendumu 2004., prihvatili UN-ov plan o ponovnom ujedinjenju otoka, ali su ostali izvan granica Europske unije jer su UN-ov plan masovno odbacili ciparski Grci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene