Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez idile i uz vojnu disciplinu

Čileanski rudari se tuku, psiholog sve poriče, a ministar šuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ono što se dogodilo u rudniku, ostaje u rudniku', riječi su zarobljenog čileanskog rudara u video snimci koju je snimio za svoju obitelj.

Dario Segovia, rudar u pitanju, otkrio je u videu i kako je tražio savjet od psihologa, o tome kako da rudari potpišu papir kojim bi se zavjetovali na šutnju, prenose novine El Universal.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još malo pa spašeni VIDEO: Spasioce samo sati dijele od rudara! Slika nije dostupna Plan C Spašavanje rudara: Počelo bušenje trećeg tunela

>> Čileanci broje sate do početka povijesnog spašavanja rudara

Vodstvo rudara je, od 23. kolovoza i nakon razgovora s ministrom rudarstva Laurenceom Golborneom, preuzeo 54-godišnji šef smjene Luiz Urzua, koji je nametnuo vojničku disciplinu. Urzua je ugušio svaku pomisao na pobunu zarobljenih rudara, kao primjerice kad su se bunili zbog cenzure koju su im vlasti nametnule u razmjeni pisama s obiteljima.

Izolirali petoricu od početka

Svojim karakterom, Urzua je nametnuo strah među rudare, a jedan član spasilačke ekipe sjeća se kako je psihologu Urzui Iturri rekao da skrati psihološke intervjue je. 'Ovdje dolje mi imamo puno posla', navodno je rekao psihologu šef smjene. Kako prenose španjolske novine El Pais, čudna odsutnost petorice rudara u prvoj video snimci poslanoj na površinu, sada je dobila svoje objašnjenje. Bili su izolirani od ostalih 28 rudara.

Juan Carlos Aguilar, Raul Bustos, José Henríquez, Juan Illanes i Richard Villarrol, radnici tvrtke Armamit, nisu dio originalne rudarske ekipe i navodno su tražili i druge opcije za spašavanje. Psiholog je porekao da ima saznanja o tučnjavi na dnu rudnika, ili netrpeljivostima bilo koje druge vrste. 'Nikad to nisam rekao i nikad nije bilo tučnjave na dnu rudnika', rekao je Iturra medijima.

'Što se god dogodilo u rudniku, saznat ćemo poslije', zaključio je ministar Golborne i dodao kako on ne komentira glasine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene