Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar zdravstva potvrdio

Počela agonija: Petorica čileanskih rudara su u depresiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki od zarobljenih rudara u čileanskom rudniku počeli su pokazivati prve znakove depresije.

Čileanski ministar zdravstva Jaime Manlich istaknuo je kako su petorica od 33-oje rudara zarobljenih na 700 metara pod zemljom, odbili snimiti svoje poruke i kako ne jedu regularno, prenosi BBC. Manlich je dodao kako će im sa površine pokušati pomoći psiholozi.

Pročitajte i ovo Preminuo rudar u rudniku Mramor kod Tuzle Neizmjerna tuga Akcija spašavanja završila tragično: Iz rudnika Mramor izvučeno tijelo rudara Slika nije dostupna Operacija spašavanja Rudari u Čileu još ne znaju da moraju čekati 4 mjeseca

>> Istarski rudari: Malo tko će izaći normalan iz čileanskog rudnika

>> Bušenje jame za pomoć rudarima u Čileu u nedjelju ili ponedjeljak

Inženjeri na terenu rekli su kako od ponedjeljka počinje bušenje rupe prema zarobljenim rudarima, koji se pod zemljom nalaze već tri tjedna, a spasioci su ih otkrili tek prije šest dana, odnosno 17 dana nakon urušavanja. Otad putem malog tunela, koji je probušen do njih, dobivaju dnevne namirnice.

Obitelji se potiču da rudarima pišu poruke

Iako su se jučer pojavile i prve snimke preživjelih zarobljenih rudara u kojima su oni nasmiješeni, dobrog morala i u kojima su poslali poruke obiteljima, Manlich dodaje kako se petorica nisu pojavila na njima. 'Oni su vrlo izolirani i nisu se htjeli pojaviti na snimci, a niti ne jedu kako treba', objasnio je čileanski ministar. 'Depresija je možda najbolja riječ za opis njihovog stanja', zaključio je.

Obitelji i rodbinu zarobljenih rudara vlasti potiču na frekventno pisanje poruka, kako bi se njihov moral zadržao na visokoj razini, no obitelji sada od vlasti žele znati zašto je dozvoljeno ponovno otvaranje rudnika u pitanju 2008. godine, nakon što se prethodno u njemu dogodila nesreća. Vlasnici rudnika, međutim, odbili su priznati bilo kakvu odgovornost za najnoviju nesreću, no jučer je pala i prva tužba, nakon koje je sud zamrznuo imovinu tvrtke vlasnika rudnika u visini od 1,8 milijuna dolara, ukoliko će možda trebati platiti odštetu.

Podsjetimo, još u srijedu, rudarima je rečeno kako sigurno neće biti spašeni do dana neovisnosti Čilea sredinom rujna, već da će njihovo spašavanje potrajati mjesecima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene