Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirana kapsula

Čileanci broje sate do početka povijesnog spašavanja rudara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Testirana je kapsula za spašavanje rudara, da bi se vidjelo na koji način utječe na metalnu stijenku i kamen oko sebe.

Po prvog rudara kapsula će biti poslana večeras u ponoć po lokalnom vremenu, rekao je medijima ministar rudarstva Laurence Golborne, prenosi BBC. Testiranje čelične kapsule provedeno je uspješno, a spuštena je gotovo cijelom dužinom tunela od 622 metra, dodali su inženjeri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još malo pa spašeni VIDEO: Spasioce samo sati dijele od rudara! Slika nije dostupna Plan C Spašavanje rudara: Počelo bušenje trećeg tunela

>> VIDEO: Dio rudara želi izaći posljednji kako bi ušli u Guinnessa

>> Rudari-heroji napokon vide svjetlo na kraju tunela!

Glavni inženjer Andre Sougarret istaknuo je kako je formalni test tunela uspio, te da je specijalno konstruirana kapsula Phoenix, jedva dobila poneku ogrebotinu putujući niz tunel. 'No uvijek postoji rizik od transporta ljudi vertikalnim sistemom', dodao je Sougarret.

Bez žurbe

Ulaz u tunel spasioci su obložili metalnim cijevima, kako bi se spriječilo njegovo urušavanje tijekom spašavanja rudara. Stručnjaci su zaključili kako je ostatak tunela probijen kroz čvrstu stijenu i kako se neće urušiti. Golborne je naglasio kako žurbe pri spašavanju rudara neće biti te da će spasioci uzeti onoliko vremena za spašavanje, koliko je potrebno da se ono uspješno izvede.

Za izvlačenje rudara, zaduženo je 16 visoko istreniranih spasioca, pripadnika čileanskih specijalnih jedinica te veterana iz prijašnjih podzemnih spašavanja. 'Svi spasioci pripremljeni su da mogu biti vođe misije spašavanja', rekao je Golborne. Rudari su već obaviješteni koji će od njih biti prvi na putu prema površini, prenose čileanski mediji.

Bez imena prvih koji će izaći

Imena se nisu spominjala a vjeruje se kako će prvi izaći oni koji su psihološki najstabilniji te oni najiskusniji, u slučaju da nešto krene po zlu s prvim pokušajima spašavanja. Sljedeća grupa bili bi oni bolesni, ili najslabiji. Jedan od rudara pati od hipertenzije, jedan pati od dijabetesa, a mnogi pate od problema sa zubima, respiratornim infekcijama i oštećenjima kože uzrokovanim velikom vlagom u rudniku.

Kapsuli će biti potrebno oko 15 minuta da stigne od dna do površine, a ako dođe do problema, rudari će moći otkačiti kapsulu s kabla i spustiti se nazad na dno. Svaki rudar nosit će specijalno odijelo 'bio-harness', dizajnirano za astronaute, koje prati rad srca, disanje, tjelesnu temperaturu i potrošnju kisika.

Prvo liječnički pregled pa nakon toga obitelj

Po izlasku na površinu, rudari će biti prebačeni na liječnički pregled u za to već pripremljenu ambulantu na površini te će se sastati s članovima obitelji. Kasnije, svi će biti prebačeni u bolnicu, u obližnjem gradu Copiapu.

Podsjetimo, rudari su pod zemljom zarobljeni još od 5. kolovoza. Novinari prenose kako se uzbuđenje osjeća u zraku, a obitelji rudara sada već broje samo sate do konačnog spašavanja. Okupilo se na stotine novinara iz svih dijelova svijeta, a kasnije popodne stići će i čileanski predsjednik Sebastian Pinera, uz pojačano osiguranje oko rudnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene