Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čile: Sudac odbio izručenje Fijimorija Peruu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileanski sudac jučer je odbio izručenje Peruu bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija kojeg u domovini optužuju za korupciju i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom njegove jedno desetljeće duge vladavine.

Odluka je šokirala skupine za zaštitu ljudskih prava i žrtve Fujimorijevog režima, no sudac čileanskog vrhovnog suda Orlando Alvarez je rekao da većina zločina za koje je Fujimori optužen ili ne postoji u čileanskom pravu ili nije izravno povezano s njegovom vladom.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

O slučaju još uvijek idućih tjedana mora odlučiti odsjek čileanskog Vrhovnog suda za kaznena djela a Fujimori će do tada ostati u kućnom pritvoru.

Rođaci žrtava stradalih tijekom njegove vlasti od 1990. do 2000. odluku su nazvali "sramotnom" i za nju okrivili pritisak japanske vlade. Fujimori, kojim ima peruansko i japansko državljanstvo, rekao je da se planira kandidirati na parlamentarnim izborima u Japanu.

Čileanska predsjednica Michelle Bachelet zanijekala je da je njezina vlada igrala bilo kakvu ulogu u donošenju, kako je rekla, odluke "autonomnog" čileanskog pravosuđa. Bachelet je rekla da će poštovati odluku suda, ali i da ne vjeruje kako će ona utjecati na odnose s Peruom.

Peruanska ministrica pravosuđa Maria Zavala je rekla da je iznenađena odlukom suda ali da je ne smatra porazom. "Bitka je izgubljena ali ne i rat", rekla je Zavala dodavši da je već odvjetnike uputila da ulože priziv pri čileanskom Vrhovnom sudu. "Odluka je protivna interesima Perua, no to je preliminarna odluka", rekla je.

Alberto Fujimori (68) proveo je, nakon što ga je 2000. peruanski parlament smijenio, pet godina u egzilu u Tokiju, prije nego je iznenada otputovao u Čile u studenom 2005.

Čileanske vlasti su ga uhitile na temelju zahtjeva Perua, koji je zatražio Fujimorijevo izručenje zbog optužbi za zloporabu položaja i kršenja ljudskih prava. Fujimori je nakon šest mjeseci pušten na slobodu pod uvjetom da ne napušta Čile, do rješavanja sudskog procesa temeljem zahtjeva Perua za njegovim izručenjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene