Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trinaest osoba, među kojima devetorica policajaca, ozlijeđeno je, a 251 je uhićena u Čileu, u različitim izgredima koji su obilježili 37. obljetnicu državnog udara što ga je organizirao Augusto Pinochet, priopćile su vlasti.


Devetorica policajaca su ozlijeđena u Santiagu, u sukobima s prosvjednicima koji su načinili materijalnu štetu i podigli barikade na više mjesta u prijestolnici, izvijestila je policija dodajući da su neki policajci pogođeni iz lovačkog oružja.

Još četiri osobe su lakše ozlijeđene hicima iz vatrenog oružja, po istom izvoru. U nedjelju ujutro prosvjednici su uništavali barove i restorane u prijestolnici, blokirali su nekoliko ulica paleći barikade od automobilskih guma i drveta, javile su mjesne vlasti. Slični izgredi dogodili su se i u drugim gradovima u zemlji.

Vezani članci Slika nije dostupna ČIle: U eksploziji u metrou 14 ozlijeđenih Slika nije dostupna VIDEO Nadrogiran izvodio vratolomije na dalekovodu i poginuo od strujnog udara

Usto, 135.000 kućanstava u Santiagu ostalo je bez električne energije pošto su lanci bačeni na dalekovod uzrokovali kratki spoj. Pedeset devet uhićenih su malodobnici, navode vlasti.

Načelnik policije u Santiagu, general Jose Miguel Ortega rekao je pak da je nedjelja bila razmjerno mirna u odnosu na ranije godine. Dana 11. rujna 1973. general Pinochet je izveo državni udar protiv Salvadora Allendea koji se ubio, ne želeći se predati.

>> Uskraćen oprost zločincima iz razdoblja Pinochetove diktature

U 17 godina diktature (1973.-1990.) ubijene su i nestale 3.000 ljudi. Pinochet, protiv kojega se vodilo nekoliko sudskih postupaka, umro je 2006. ne dočekavši presudu. (Hina)