Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simulacija pogubljenja utapanjem

CIA se koristila 'waterboardingom' najmanje 266 puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražitelji CIA-a primijenili su tehniku tzv. 'waterboardinga', simuliranog pogubljenja utapanjem, najmanje 266 puta na dvojici vodećih osumnjičenih pripadnika Al-Kaide, piše The New York Times navodeći podatke koje je objavilo američko ministarstvo pravosuđa.

Kontroverzna tehnika, koju je predsjednik SAD-a Barack Obama nazvao mučenjem i zabranio odmah po stupanju na dužnost u siječnju, korištena je najmanje 83 puta tijekom ispitivanja čelnika Al-Kaide Abu Zubajdaha, po memorandumu ministarstva.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Iranu BRUTALNA KAZNA Iran smaknuo još dvojicu muškaraca povezanih s masovnim prosvjedima Ilustracija DRUGO POGUBLJENJE Iran smaknuo još jednog muškarca: "Bio je mučen i prisiljen na priznanje"

Istražitelji su se 183 puta koristili 'waterboardingom' ispitujući Kalida Šeika Mohameda, navodnoga glavnog pokretača terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Memorandum datira od 30. svibnja 2005., od tadašnjeg pomoćnika državnog tužitelja Stevena Bradburya za Johna Rizzoa, koji je bio glavni pravni savjetnik CIA-e.

On daje drukčiju sliku od one koju je u prosincu 2007. pružio dužnosnik CIA-e John Kiriakou u intervjuu CNN-u, koji je rekao da je Zubajdah izložen 'waterboardingu... oko 30 do 35 sekundi' i da je drugog dana pristao na suradnju s istražiteljima. U intervjuu za 'Fox News Sunday' Michael Hayden, direktor CIA-a od 2006. to 2009., nije želio odgovoriti na pitanja o tome koliko je puta Mohamed izlagan 'waterboardingu'.

Hayden je osudio prošlotjedno objavljivanje tajnih memoranduma CIA a za učestalost uporabe 'waterboardinga', rekao je kako misli da je riječ o operativnim pojedinostima koji nisu deklasificirane. CIA je također priznala da je 'waterboardingu' izlagala Abd al-Rahima al-Naširija, koji je optužen u SAD-u za napad na američki razarač USS Cole u Jemenu 2000. godine, u kojem je ubijeno 17 članova posade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene