Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bila nam je to najbolja loša ideja'

CIA razgolitila Argo: Evo što je sve Ben Affleck krivo prikazao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko je točno ono što je prikazano u Oskarom nagrađenom filmu Argo, kojeg je Ben Affleck snimio 2012. godine? Sudeći po onome što je objavila CIA, vrlo malo.

Povodom 35. obljetnice talačke krize u Iranu, CIA je objavila niz tweetova o filmu, te objavila što se zaista događalo u Iranu, tijekom pokušaja spašavanja američkih diplomata koji su ostali zatočeni nakon napada na ambasadu, uspoređujući s onim što je prikazano na filmu.

Pročitajte i ovo Kremlj Nove prijetnje Rusija stavila još jednu europsku zemlju na popis neprijatelja Moskva Zatvorila finski konzulat Rusija protjerala devetero diplomata: Otkrila i razlog tog poteza

Na samom početku iz CIA- e navode kako im se film zaista svidio. 'Svi uključeni u operaciju spašavanja bili su vrlo inovativni, hrabri i kreativni. Hvala što si ih takvima prikazao Ben Affleck', navodi CIA u prvom tweetu.

I tada kreće 'razotkrivanje';

Kada je zauzeta ambasada SAD-a šest američkih diplomata otišli su odmah kod kanadskog ambasadora kod kojeg su živjeli gotovo tri mjeseca. Tako je barem prikazano u filmu. No istina je, tvrde iz CIA-e drugačija. Pet od njih zapravo se skrivalo po brojnim različitim mjestima prije negoli su se uspjeli dokopati kuće kanadskog ambasadora. Jedan je spavao na podu švedske ambasade, a do kanadske ambasade stigao je tek za dva tjedna.

U filmu je prikazano da je samo jedan agent poslan u Teheran kako bi spasio šest američkih diplomata. U stvarnosti su u Teheran poslana dva agenta.

U filmu CIA-in agent i američki diplomati izlaze u izviđanje grada, te dolaze na tržnicu, u stvarnosti oni nikada nisu izašli iz kanadske ambasade u kojoj su se skrivali 79 dana.

Još jedna stvar koja je prikazana u filmu, tvrdi iz CIA-e, nije točna. Naime, u filmu je operacija izvlačenja otkazana noć prije samog polaska, dok američka agencija tvrdi kako je tadašnji predsjednik Carter svoje odobrenje za operaciju dao prije polaska tima za izvlačenje u Teheran, a noć prije kretanja za SAD poslano je samo posljednje odobrenje koje je glasilo 'Vidimo se kasnije'.

CIA objavila što zna o Hrvatskoj!

U filmu su diplomati i CIA-in agent za izvlačenje naišli na nekoliko prepreka u samoj zračnoj luci. Prvo, karte ih nisu čekale na šalterima, te su ponovno provjeravane prije ulaska u zrakoplov. Iz CIA-e kažu, 'nije bilo tako - na šalteru nije bilo nikakvih problema, a karte su već ranije kupili Kanađani'.

U filmu su Amerikanci zatočeni od strane zaštitara u zračnoj luci i moraju se vratiti kako bi potvrdili svoje identitete - CIA tvrdi, 'to se nije dogodilo. Za polazak je odabran rani let pa su zaštitari u zračnoj luci bili pospani, a Revolucionarne garde još nije bilo.' Osim toga isjeckani dokument, koji su u zračnoj luci sastavili, razotkriva jednog od američkih diplomata u posljednjem trenutku, pa su iranci pokušali zaustaviti zrakoplov nakon polijetanja. CIA navodi - to se jednostavno nije dogodilo, dokument je sastavljen, ali lice nije povezano s jednim od diplomata. Zapravo je zbog tehničkih razloga, tvrde u CIA-i, zrakoplov kasnio sat vremena, a osim toga 'bijeg nije mogao proći bolje'.

U filmu su prikazani diplomati kako slave nakon što zrakoplov napusti iranski zračni prostor - 'E to je točno. Bila je tu i runda koktela kojom su nazdravili slobodi', pišu iz CIA-e.

Na kraju CIA zahvaljuje Benu Afflecku na uzbudljivom filmu koji ih je, kako kažu, 'prikovao za sjedala'. 'Pustiti Bena da snima ovdje bila je najbolja loša ideja koju smo ikada imali. Hvala Ben'.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene