Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CIA odbacila izvješće o tajnim zatvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CA je odbacila izvješće Vijeća Europe u kojem se tvrdi da je vodila tajne zatvore u Europi, posebno u Poljskoj i Rumunjskoj, te u njima držala i ispitivala neke od ključnih osumnjičenika za terorizam.

Dick Marty, švicarski senator u Vijeću Europe zadužen za istragu tajnih letova i tajnih pritvoreničkih centara koje su američki agenti organizirali po Europi, predstavio je u petak svoje drugo izvješće o ilegalnim aktivnostima CIA-e na Starom kontinentu u kojem navodi da je CIA imala zatvore u Poljskoj i Rumunjskoj, između 2003. i 2005., u dogovoru s predsjednicima dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lupali po stolovima VIDEO Pogledajte kako je Plenković reagirao na totalni kaos u Saboru! Oporba mu nije dala do riječi Slika nije dostupna CIA i NATO 2001. tajno dogovorili zatvore u Poljskoj i Rumunjskoj

Glasnogovornik CIA-e kazao je u petak kako je to izvješće pristrano i da nudi iskrivljeni prikaz, ističući da je agencija djelovala zakonito.

Bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski, koji je bio šef države od 1995. do 2005., kazao je kako "u Poljskoj nije bilo tajnih zatvora".

Rumunjski senator Norica Nicolai, koji je vodio istragu o tome, također je zanijekao optužbe. "Sve izjave Dicka Martya su potpuno bez osnova", rekao je.

Glasnogovornik CIA-e izjavio je za BBC da su "operacije agencije bile zakonite, djelotvorne, usko nadzirane i na dobrobit mnogih ljudi - uključujući Europljane - jer su se razbijale zavjere i spašavali životi".

Istragom se došlo do osam imena "visoko vrijednih zatvorenika" koji su držani u Poljskoj od 2003. do 2005., tvrdi se u Martyevu izvješću.

Marty je također naveo kako je bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski "znao i odobrio" ulogu svoje zemlje u tim aktivnostima.

"Javna" i "tajna" suradnja odvijala se između SAD i njihovih
saveznica, članica NATO-a temeljem sporazuma zaključenog 4. listopada 2001. godine.

Taj je sporazum bio "platforma za bilateralne sporazume koji su, razumije se, također bili tajni", ustvrdio je Marty.

U petak se oglasila i Europska komisija pozivajući članice Europske unije koje su navedene u izvješću Vijeća Europe o tajnim zatvorima CIA-e "da hitno provedu nepristrane istrage" i utvrde odgovornost.

Human Rights Watch, Amnesty International i još šest drugih udruga za zaštitu ljudskih prava u četvrtak su pozvali SAD da se očituje o sudbini i sadašnjem boravištu 39 osoba koje su bile zatočene u tajnim zatvorima CIA a kasnije su "nestali". 

Savjetnica Amnesty Internationala Anne Fitzgerald izrazila je sumnju da je CIA uistinu prekinula tu praksu i ispraznila tajne zatvore, kao što je Busheva administracija to tvrdila 2006. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene