Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud za ljudska prava

Odvjetnica: CIA je Rumunjskoj plaćala milijune za otvaranje tajnih zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CIA je Rumunjskoj plaćala milijune dolara za otvaranje tajnih zatvora na teritoriju Rumunjske, rekla je u srijedu na Europskom sudu za ljudska prava odvjetnica Amrit Singh.

Na Europskom sudu za ljudska prava čuli su optužbe da je Rumunjska dozvolila agenciji (CIA) mučenja osumnjeničenika za terorizam u sklopu tajnog programa pod predsjednikom George W. Bushem

Pročitajte i ovo Zbog lažne dojave o napadu prijeti mu zatvorska kazna Prijete mu 3 godine zatvora "Halo, policija, gradom hoda naoružani muškarac i napada ljude!" Policajci se dali u potjeru pa ubrzo shvatili o čemu se radi Franjo Jurić dobio je 12 godina zatvora zbog ubojstva slijepe supruge Angele Stigla presuda Slijepu suprugu izbo 25 puta, dobio 12 godina zatvora: "Toliko mi se smračilo zbog te njezine izdaje i jer me povrijedila"

Odvjetnica Amrit Singh rekla je sudu u uvodnom govoru da su CIA-ini zatvorenici bili u Rumunjskoj od 2003. do 2005. godine 'uz prešutnu suglasnost i povlađivanje' američkih vlasti, što su oni naravno, opovrgnuli.

Odvjetnica rumunjske vlade Catrinel Brumar na to je uzvratila 'da treba mnogo više od nagovještaja i nagađanja' da bi se dokazala odgovornost države te dodala kako je istraga u tijeku. 

Sud je priopćio kako će presudu o tome je li Rumunjska svjesno dopustila CIA-i tajne zatvore gdje su se događala mučenja i je li propustila spriječiti mučenje klijenta Amrit Singh donijeti u idućih nekoliko mjeseci.

Navodna prisutnost CIA-inih tajnih zatvora i dalje je osjetljiva tema u Rumunjskoj, velikoj američkoj saveznici koja je u to vrijeme tražila potporu Washingtona da se pridruži NATO-u, što se i dogodilo 2004. godine.

Singh je kazala kako je njezin klijent, Saudijac Abd al-Rahim Al Nashiri, bio okovante izložen fizičkom i seksualnom zlostavljanju u CIA-inom zatvoru u Bukureštu. On se trenutno nalazi u američkom pritvoru u zaljevu Guantanamo. Istaknula je i da je njegova navodna zlostavljanja nisu dala korisne informacije. 

Izvješće Odbora za obavještajna pitanja pri američkom Senatu o mučenjima dovršeno je 2014. godine. U njemu su opisana mučenja zatvorenika i kako je spriječen državni nadzor. U izvješću se međutim, izravno ne spominje Rumunjska.

Amnesty International je ročište na sudu za ljudske prava nazvao 'prekretnicom u odgovornosti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene