Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CIA: Al Qaeda sve veći izazov američkim interesima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Al Qaeda ponovno osnažuje svoje operacije iz utočišta na afganistansko pakistanskoj granici i postaje sve veći izazov interesima SAD-a u Iraku i Afganistanu, ustvrdili su američki obavještajni dužnosnici.

Pet godina nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna i rušenja talibanske vlasti u Afganistanu mreža Osame bin Ladena zamijenila je novim militantima svoje bivše vođe koje su ubile ili zarobile snage Sjedinjenih Država.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Najprikladniji ste' Al Qaida poziva muslimane sa Zapada na džihad Slika nije dostupna Zawahri prijeti zbog likvidacije al-Libia

"Time su pokazali svoju fleksibilnost", izjavio je ravnatelj CIA-e Michael Hayden pred senatskim povjerenstvom.

Hayden je ustvrdio da se gubitak niza Al Qaedinih vođa od 11. rujna 2001. pokazao značajnim. No, učinak je istovremeno ublažen jer se pokazalo da dobar dio niže rangiranog kadra može zauzeti vodeće pozicije, dodao je.

Grupa novih vođa, kako se procjenjuje, u prosjeku je nešto starija od 40 godina i iza sebe ima dva desetljeća globalnog "džihadskog" staža.

Uz ravnatelja središnje obavještajne agencije CIA-e pred senatskim povjerenstvom je govorio i ravnatelj Pentagonove obavještajne službe, general Michael Maples.

Prema CIA-inim informacijama Osama bin Laden i njegov zamjenik Ayman al Zawahri i dalje se nalaze u brdima na granici Afganistana i Pakistana, u sigurnom utočištu.

"Takvo utočište daje im fizički, pa čak i psihološki prostor za
planiranje i pripremu novih napada", rekao je Hayden.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene