Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpis? Ni da, ni ne

MMF kalkulira: Kako grčki dug učiniti održivim?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond sudjelovat će u trećem paketu pomoći Grčkoj jedino pod uvjetom da se ponudi zaokruženi program koji uključuje restrukturiranje grčkog duga, kazala je u petak direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Plan vrijedan do 86 milijarda eura nije održiv bez restrukturiranja duga, kazala je za francuski radio Europe 1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Barem ne u prvoj tranši Schauble: MMF neće sada sudjelovati u pomoći za Grčku Slika nije dostupna Pat situacija traje i dalje Hitne konzultacije u eurozoni, Merkel ne želi čuti za Grčki prijedlog prije referenduma

"To je razlog zbog kojeg su europske zemlje prihvatile načelo restrukturiranja duga" u izjavi objavljenoj sa eurosummita 13. srpnja, dodala je.

Dok se nekoliko zemalja eurozone uključujući Njemačku protivi otpisu dugova postoje i drugi modaliteti, kaže Lagarde. Nije rekla koliko se točno duga treba otpisati no postoje tri metode koje bi se mogle koristiti da grčki dug postane održiv.

NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura

Grčki vjerovnici EU, MMF i Europska središnja banka mogli bi značajno produljiti rokove, poček i maksimalno smanjiti kamate, kazala je.

Lagarde ističe da će MMF sudjelovati u programu pomoći samo ako postoji sveobuhvatni program "koji stoji na dvije noge".

Pojasnila je kako je prva noga grčko dubinsko provođenje reofrmi i fiskalna disciplina, a druga vjerovnička, koji moraju osigurati financiranje i restrukturiranje duga. "To su pravila koja se primjenjuju na sve članice MMF-a", poručuje Lagarde. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene