Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONOSI DNEVNI AVAZ

Intervju koji bi mogao podići dosta prašine u regiji: "Hrvatska radi sve što može da oformi treći entitet. Cilj je da se BiH raskomada"

Christian Schwarz-Schilling (Foto: AFP)
Christian Schwarz-Schilling (Foto: AFP) Foto: Afp
Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling u velikom je intervjuu za Dnevni avaz ustvrdio da se Hrvatska sve naglašenije miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Zajedno s Paddyjem Ashdownom i Carlom Bildtom, također bivšim visokim predstavnicima, Schwarz-Schilling danas je uputio otvoreno pismo Federici Mogherini, visokoj predstavnici EU-a i zamjenici predsjednika Europske komisije, te je upozorio na štetno djelovanje Hrvatske u BiH.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sigurno nije nimalo sretan što se Hrvatska petlja u BiH. On vjerojatno ne bi ima ništa protiv da na tanjuru dobije 'veliku Srbiju', ali ne radi na tome. Ne možete naći neku njegovu izjavu koja ukazuje na takav smjer. Siguran sam da Dodik to želi, ali isto tako vjerujem da Vučić njegovu taktiku i politiku smatra nepromišljenom, pa i glupom", kaže Schwarz-Schilling.
Ministri vanjskih poslova država članica Unije sastat će se u ponedjeljak, 10. prosinca, i očekuje se da će opet razgovarati o BiH.

"Ovih smo dana vrlo aktivni u razgovorima s europskim dužnosnicima i objašnjavamo im stvarnu pozadinu štetnog djelovanja Hrvatske. Oni stalno zbunjuju europske dužnosnike pričom o tome da je izbor Željka Komšića neustavan i nelegitiman i pozivaju se na 'slučaj Ljubić'. Ne žele kazati da je Ustavni sud BiH donio odluku u ovom slučaju u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta Federacije i da to nema nikakve veze s izborom za članove Predsjedništva BiH.

Taktika Hrvatske, kao i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića je dobra, ali kratkovidna. Oni su non-stop u Bruxellesu, pričaju svoju priču, unose pomutnju… Na terenu i službeni Zagreb i HDZ BiH rade sve što mogu da bi završili pripreme za stvaranje trećeg entiteta i proglašenje Mostara kao njegovog glavnog grada", upozorava Schwarz-Schilling.

Navodi i da je već obavio niz razgovora s njemačkim političarima, ali i brojnim drugim. "Nas trojica dijelimo isti strah - bojimo se novog razvoja na Balkanu i zato podižemo glas. Mi ne sumnjamo ni trena da je cilj da se BiH raskomada. O tome nitko otvoreno ne govori, ali predano se radi na tome da se EU i međunarodna zajednica prevare. Mi to nećemo dopustiti", naglašava on.

Poručuje i da očekuje da će pismo, ali i druge mjere koje poduzimaju bivši visoki predstavnici, dovesti do "otrežnjenja" Hrvatske.

"Nadam se da će se oni urazumiti i shvatiti da se ne mogu igrati s BiH, ali ni s Europom i europskim vrijednostima. Oni stalno govore o tome, stalno ističu da su Hrvati u BiH predvodnici tih europskih vrijednosti, a sve što rade je najgora verzija Balkana. To je neprihvatljivo i to najviše šteti Hrvatskoj i Hrvatima", zaključio je Schwarz-Schilling u razgovoru za Dnevni avaz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene