Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki potpredsjednik Dick Cheney pozvao je u srijedu Kongres da produlji i proširi zakon o elektronskom nadzoru komunikacija, ističući kako je "vođenje borbe u ratu protiv


terorizma dugoročan pothvat", koji ne smije imati rok trajanja.

Vezani članci Donald Trump Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres

"Podsjećamo Kongres da mora djelovati odmah", rekao je Cheney u srijedu navečer na tribini u Zakladi Heritage, konzervativnom 'think tanku' iz Washingtona.

Zakon koji omogućuje vlastima da prisluškuju telefonske razgovore i pregledavaju e-mail prepisku osumnjičenih za veze s terorizmom ističe 1. veljače, a u Kongresu traju nesuglasice u pogledu uvjeta za njegovo produljenje.

Demokrati, koji imaju većinu u Kongresu, neskloni su produljenju tog zakona u sadašnjem obliku, jer vlastima otvara mogućnost za brojne zlouporabe, dok republikanci žele ne samo da zakon dobije neograničeno trajanje, već i da osigura imunitet za telefonske kompanije koje omogućuju vlastima prisluškivanje građana.