Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki potpredsjednik Dick Cheney u četvrtak je obećao da će SAD poduprijeti Gruziju u njezinu konačnom obračunu s Rusijom, dodajući kako je moskovski vojni upad u tu bivšu sovjetsku državu bio "nelegitiman" te da je riječ o činu koji dovodi u pitanje pouzdanost Rusije kao međunarodnog partnera.


"Nakon što je vaš narod dobio slobodu Ružičastom revolucijom, Amerika stiže u pomoć hrabroj mladoj demokraciji", rekao je Cheney novinarima, aludirajući na mirnu revoluciju iz 2003. kada je na mjesto predsjednika došao prozapadnjački orijentirani političar Mihail Saakašvili.

Vezani članci Prosvjedi u Gruziji - 5 Gruzijski prosvjednik za DNEVNIK.hr: "Ljudi su plakali, što od emocija, što od suzavca. Ne smijemo gubiti nadu" Prosvjed u Gruziji Veliki neredi u bivšoj sovjetskoj republici: Policija vodenim topovima i suzavcem tjerala prosvjednike

"Ponovno vas podupiremo, s obzirom da vi želite prevladati krizu nastalu tijekom invazije na vaš suvereni teritorij i nelegitiman pokušaj izmjene granica silom, što je osudio čitav slobodni svijet", rekao je Cheney na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa Saakašvilijem.

"Ruski potezi dovode u pitanje i bacaju sumnju na ruske intencije i na pouzdanost te zemlje kao međunarodnog partnera - ne samo kada je riječ o Gruziji već i o široj regiji, a podrazumijeva se i u sklopu međunarodnog sustava", kazao je.

"Amerika čvrsto podupire program pridruženja Gruzije NATO-u i integraciju te zemlje u Savez. I kao što smo već rekli članicama NATO-a na summitu u Bukureštu, Gruzija će jednog dana biti dio našeg saveza", dodao je Chney, aludirajući na summit održan u travnju.

Cheney je najviši američki dužnosnik koji je posjetio Gruziju nakon što je Tbilisi pokušao silom zauzeti teritorij Južne Osetije početkom kolovoza, nakon čega je intervenirala ruska vojska.

Američki je potpredsjednik na turneji po zemljama saveznicama SAD-a u regiji koju je počeo u Azerbejdžanu. Putovanje će krajem dana nastaviti prema Ukrajini, koja je, poput Gruzije, bivša sovjetska zemlja koja bi željela biti primljena u NATO-ovo članstvo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju