Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez posjetio je bolesnog kubanskog vođu i svog ideološkog mentora Fidela Castra, a njihov je susret potrajao šest sati.


"Dvojica državnika i revolucionara razgovarala su šest sati o
razvojnim programima Venezuele i Kube", rečeno je na televizijskim vijestima.

Vezani članci Slika nije dostupna WikiLeaks: Fidel Castro 2006. za dlaku izbjegao smrt Slika nije dostupna Chavez na poziv Castra sprema govor

Castro i Chavez razmatrali su provedbu ALBA-e, regionalnog plana gospodarske i političke integracije socijalističke orijentacije, koji je alternativa američkoj politici slobodne trgovine.

Sporazum, koji su pokrenuli Chavez i Castro, a kasnije mu se
pridružio i bolivijski predsjednik Evo Morales omogućuje tim
latinoameričkim zemljama izvoz svojih proizvoda bez plaćanja pristojbi i ostale pogodnosti.

"Viva Cuba, viva Fidel", viknuo je venezuelanski predsjednik po dolasku u zračnu luku, kada je iznenadno doputovao u Havanu.

Chavez, koji je pomogao održati ekonomiju komunističke Kube, opskrbljujući je jeftinom naftom, već je u šest navrata posjetio svog ideološkog mentora i bliskog prijatelja.

Fidel Castro (80) prije nekoliko dana prikazan je na kubanskoj televiziji, na sastanku sa šefom kubanske komunističke partije, i kako su javile agencije, izgledao je prilično dobro. No, u javnosti nije viđen od 31. srpnja prošle godine, a njegova bolest na Kubi je državna tajna.

Kada je prije deset mjeseci zbog trbušnih tegoba otišao na bolničko liječenje ovlasti je privremeno prenio na svog mlađeg brata Raula.