Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvorica muškaraca uhićena su u srijedu u New Yorku zbog navodne urote za izvođenje bombaškog napada na newyoršku sinagogu i Židovski centar, objavio je ured državnog tužitelja, a prenosi MSNBC News.


Uhićeni su navodno željeli uporabiti projektil zemlja-zrak kako bi pucali na američke vojne zrakoplove, prema navodima iz kaznene prijeve podnesene u White Plainsu, u državi New York. James Cromitie, David Williams, Onta Williams i Laguerre Payen optuženi su da su planirali postaviti eksploziv kraj sinagoge u četvrti Riverdale, u newyorškom Bronxu. Trojica uhićenih su državljani SAD, a četvrti je Haićanin, prema priopćenju iz ureda guvernera New Yorka.

Optužbe na temelju informacija doušnika

Ured tužitelja je naveo da se optužbe temelje na informacijama doušnika FBI-a, koji se s Cromitijem sastao u lipnju 2008. u Newburghu, New York. Tijekom tog sastanka, Cromitie je rekao da mu roditelji žive u Afganistanu i da je ljut zbog rata koji SAD tamo vodi, te da želi 'nešto učiniti Americi'. Četvorica muškaraca počela su se sastajati s doušnikom FBI-a u kući opremljenoj skrivenom audio i video opremom, kujući urotu za bombaški napad na sinagogu i Židovski centar.

Vezani članci Ivica Puljak Ivica Puljak o napadima na strance: "Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da kao gradonačelnik Splita pišem ovakav tekst" Policija, ilustracija - 1 Sramotni incident: Na splitskoj plaži napadnuti mladić i djevojka, državljani Srbije

Oni su provodili izvide, uključujući i fotografiranje, zračne baze Nacionalne garde, gdje su željeli dizati u zrak zrakoplove, a doušnik im je nabavio navođeni projektil zemlja-zrak i eksploziv C-4, od čege se ni jedno nije moglo uporabiti, navodi se u priopćenju tužiteljeva ureda.