Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četkica u Svemiru

Četkicom za zube popravile Međunarodnu svemirsku postaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronautice Sunita Williams i Akihiko Hoshide spasile su Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), vrijednu 100 milijardi dolara, samo uz pomoć četkice za zube koja košta tri dolara, te nešto žice!

Problemi su počeli prošlog tjedna, kad su astronauti pokušali zamijeniti pokvarenu električnu jedinicu koja napaja stanicu energijom sa solarnih panela. Na ISS-u postoje četiri takve jedinice, od kojih svaka teži 100 kilograma i ako samo jedna ne radi, opskrba električnom energijom postaje bitno ograničena.

Pročitajte i ovo DokiShop - Brashy 1 BRASHY ČETKICA Kako do blistave kože bez kupnje novih krema i seruma: Unaprijedi rutinu čišćenja lica na jednostavan način ISS (Foto: AFP) Ključni partneri Inače suparnici, ali... Postoji područje u kojem Rusi i Amerikanci surađuju već 20 godina

>> Fascinantna svemirska šetnja ruskih astronauta!

Williams i Hoshide pokušali su instalirati novi uređaj 30. kolovoza, ali nikako ga nisu mogle pričvrstiti za stanicu zbog velike količine metalne strugotine koja se nakupila oko jednog vijka. Tijekom osam sati boravka izvan ISS-a, pokušavale su ga očistiti žicom, ali bez rezultata.

'Sate smo provele u skafanderima. Nismo išle niti u toalet, niti na ručak', napisala je Williams na svojem blogu.

Shvativši da neće daleko stići ako tako nastave, tim astronauta je s kolegama sa Zemlje pokušavao pronaći rješenje. Ubrzo su se dosjetili spasonosne ideje i pričvrstili su običnu četkicu za zube za metalnu šipku i tako očistili 'zločesti' vijak.

Poslije četiri sata intenzivnog struganja, vijak je potpuno očišćen i astronautice su uspješno zamijenile uređaj i završile misiju. 'Izgleda da su kolegice upravo spasile stanicu' javio je radio-vezom Jack Fisher iz centra za kontrolu misije u svemirskom centru u Houstonu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene