Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon rekordne nafte mrlje u Meksičkom zaljevu, u SAD-u je zabilježen novi ekološki incident, s izlijevanjem oko četiri milijuna litara nafte u rijeku Kalamazoo, u saveznoj državi Michigan.


U ponedjeljak je došlo do istjecanja nafte iz naftovoda tvrtke Enbridge Energy Partners u okrugu Kalamazoo, koja se izlila u potok Talmadge, pritoku rijeke Kalamazoo. Prema izvješćima lokalnih medija, policija, vatrogasci i spasilačke ekipe su pokušale sve da zaustave istjecanje nafte, zatvoren je naftovod, no ipak se velika količina izlila u rijeku.Riječ je o naftovodu koji povezuje Michigan, Indianu i pokrajinu Ontario, u Kanadi.

Lokalne vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju rekreativne aktivnosti na rijeci Kalamazoo, koja utiče u jezero Michigan, drugo najveće u sustavu Velikih jezera. Mrlja bi do nedjelje trebala stići do Michigana, na čijim obalama živi 12 milijuna ljudi, a vlasti se nadaju da će prije toga uspjeti očistiti najveći dio nafte. U međuvremenu se u Meksičkom zaljevu u utorak dogodio još jedan incident u kojem je nafta završila u moru, kada je brod udario u platformu naftne bušotine u zaljevu Barataria u Louisiani.

Vezani članci Slika nije dostupna Jedan hrvatski mozak nadmašio sve američke Slika nije dostupna Curi iz potopljene platforme, druga evakuirana

>> Meksički zaljev: Dosad isteklo 540 milijuna litara nafte

U srijedu će biti 100 dana otkako je počelo curenje nafte na bušotini Deepwater Horizon korporacije BP, 80 km ispred obale Louisiane. Od eksplozije platforme Deepwater Horizon 20. travnja, u more je isteklo do 700,000 tona nafte. Istjecanje nafte je prekinuto zadnjih 10-ak dana, a BP je u utorak najavio konačno zatvaranja bušotine betonom, do kraja idućeg tjedna. Zbog velikih troškova obuzdavanja i čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, te isplate naknada oštećenim tvrtkama i stanovništvu u priobalju zaljeva, BP je u utorak objavio gubitak od 17 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine. (Hina)