Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

''Postoji protusila''

Četiri europske države protiv Trumpove uredbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri europske države idućeg će mjeseca organizirati skup kojemu je cilj suprotstavljanje uredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je zaustavio američko financiranje humanitarnih organizacija ako pružaju usluge vezane za pobačaj.

Belgija, Danska, Nizozemska i Švedska će predsjedati sastankom koji će se 2. ožujka održati u Bruxellesu, otkrila je u četvrtak Isabella Lovin, švedska ministrica za razvoj međunarodne suradnje.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

"Mobilizirat ćemo političku i financijsku podršku i pokazati da postoji protusila zabrinjavajućem trendu kojeg vidimo u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta", istaknula je Lovin.

Na konferenciju kojoj je tema "Ona odlučuje" pozvano je oko 50 država, kao i predstavnici skupina koji pružaju informacije i savjetovanje o pobačaju i reproduktivnom zdravlju.

Jedan od ciljeva je prikupiti sredstva za organizacije koje su pogođene odlukom nove američke administracije. Nizozemska vlada već je obećala 10 milijuna eura.

Trumpova izvršna odluka zabranila je da međunarodne nevladine organizacije primaju američku financijsku pomoć ako pružaju usluge vezane za pobačaj, uključujući savjetovanje i upućivanje na pružatelje abortusa.

Nesigurni pobačaji su velik uzrok smrtnosti žena, a promicatelji javnog zdravlja diljem svijeta upozoravaju da bi promjena postojećih zakona mogla imati teške posljedice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene