Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krađa struje nije problem s kojim je suočen samo HEP. Češku potresa skandal nakon što je otkriveno da se najveći dobavljač struje s kradljivcima odlučio obračunati paravojnom postrojbom.


To nije vojna obuka, već osposobljavanje zaposlenika najvećeg češkog dobavljača struje ČEZ-a, jer se Odjel za netehničke gubitke, s kradljivcima i dužnicima odlučio obračunati posebno obučenom paravojnom postrojbom. Osumnjičeni su za 48 slučajeva nelegalnih postupaka. 'Morali smo čekati u dvorištu u četiri sata ujutro. Šef odjela nije imao nikakve izračune, samo se igrao svojim kalkulatorom', ističu u ČEZ-u.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija U Češkoj barem jednu dozu primio svaki peti stanovnik: Od 1. lipnja počinju cijepiti sve starije od 16 godina Slika nije dostupna Ukrajina prekinula opskrbu strujom regije pod kontrolom proruskih separatista zbog dugova

Policijska istraga pokrenuta je prije više od godinu dana nakon neprestanih žalbi zbog nelegalnih ulazaka u privatni posjed i prijetnji dužnicima velikim kaznama ili trajnim isključenjem. Državnom tužitelju predloženo je podizanje optužnice protiv 26 zaposlenika ČEZ-a. Žrtve su već i same pokrenule sudske postupke za nadoknadu štete.

ČEZ se brani da se na formiranje posebne paravojne postrojbe odlučio zbog učestalih prijetnji zaposlenicima. 'Prijetili su mi pištoljem uperenim u glavu tijekom rutinske provjere brojila', tvrdi jedan od čeških građana, kojem su ČEZ-ovi 'komandosi' upali u stan. Prema tvrdnjama ČEZ-a prošle je godine ukradeno više od 21.000 megavata struje, ili tromjesečna proizvodnja HE Peruča.