Prosvjedi u Češkoj (Foto: AFP)
Prosvjedi u Češkoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Tisuće Čeha su u ponedjeljak, osam dana nakon prvih prosvjeda, ponovo izašli na ulicu jer su nezadovoljni imenovanjem ministrice pravosuđa, upozoravajući na opasnost za neovisnost sudstva.


Prosvjednici i oporba boje se da bi Marija Benešova mogla omesti, pa i zaustaviti sudski progon premijera i milijardera Andreja Babiša optuženog za navodnu prijevaru u korištenju 2 milijuna eura vrijedne europske subvencije.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Brojne zemlje uvode sve jače mjere - od maski na otvorenom, zatvaranja kina i do posebnog vremena za odlazak starijih u kupovinu Koronavirus u Češkoj Češka zbog velikog rasta broja zaraženih zatvara kazališta i kina, nije isključena ni karantena. U Ukrajini u jednom danu umrlo više od 100 osoba

Benešovu, bivšu članicu socijaldemokratske stranke CSSD-a, danas nezavisnu, u utorak je imenovao predsjednik Miloš Zeman s kojim odavno surađuje i koji je sklon Babišu.

"Tražimo ostavku Marije Benešove! Želimo djela, ne samo riječi", rekao je Mikulas Minar, mladi čelnik nevladine organizacije "Milijun trenutaka za demokraciju", pred dvadesetak tisuća prosvjednika na Starogradskom trgu (Staromistske Namisti) u Pragu.

Slični prosvjedi su organizirani i u drugim češkim gradovima, pa tako u Brnu i Ostravi.

Benešova je već bila ministrica pravosuđa 2013. i 2014. i državna odvjetnica od 1999. do 2005., zamjenila je Jana Knezineka, koji je ostavku podnio sredinom travnja. (Hina)