Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže ostavku

Česi opet na ulicama zbog ministrice pravosuđa: "Želimo djela, ne samo riječi"

Prosvjedi u Češkoj (Foto: AFP)
Prosvjedi u Češkoj (Foto: AFP) Foto: Afp
Tisuće Čeha su u ponedjeljak, osam dana nakon prvih prosvjeda, ponovo izašli na ulicu jer su nezadovoljni imenovanjem ministrice pravosuđa, upozoravajući na opasnost za neovisnost sudstva.

Prosvjednici i oporba boje se da bi Marija Benešova mogla omesti, pa i zaustaviti sudski progon premijera i milijardera Andreja Babiša optuženog za navodnu prijevaru u korištenju 2 milijuna eura vrijedne europske subvencije.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu Praška pucnjava Nakon pokolja Češka postrožila zakone o oružju Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti"

Benešovu, bivšu članicu socijaldemokratske stranke CSSD-a, danas nezavisnu, u utorak je imenovao predsjednik Miloš Zeman s kojim odavno surađuje i koji je sklon Babišu.

"Tražimo ostavku Marije Benešove! Želimo djela, ne samo riječi", rekao je Mikulas Minar, mladi čelnik nevladine organizacije "Milijun trenutaka za demokraciju", pred dvadesetak tisuća prosvjednika na Starogradskom trgu (Staromistske Namisti) u Pragu.

Slični prosvjedi su organizirani i u drugim češkim gradovima, pa tako u Brnu i Ostravi.

Benešova je već bila ministrica pravosuđa 2013. i 2014. i državna odvjetnica od 1999. do 2005., zamjenila je Jana Knezineka, koji je ostavku podnio sredinom travnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene