Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rahul Ghandi

Čelnik indijske oporbene stranke diskvalificiran iz parlamenta: "On predstavlja izravnu prijetnju Modijevoj vladi"

Rahul Gandhi
Rahul Gandhi Foto: Afp
Indijski parlament diskvalificirao je čelnika oporbene Kongresne stranke Rahula Gandhija u petak, dan nakon što ga je prekršajni sud osudio na dvije godine zatvora u slučaju klevete povezane s prezimenom premijera Narendre Modija.

Rahul Gandhi je diskvalificiran iz članstva Lok Sabhe, stoji u obavijesti parlamenta, referirajući se na donji dom parlamenta. Gandhi (52) je proglašen krivim za govor iz 2019. u kojem je rekao da se lopovi prezivaju Modi. Komentirao je to tijekom kampanje uoči prošlih općih izbora.

Gandhija je osudio sud u zapadnoj državi Gujaratu, koji mu je također odobrio jamčevinu i uvjetnu kaznu na mjesec dana. Njegov bliski suradnik rekao je da se vođa već pridržava sudskog naloga i da nije došao u petak u parlament.

Čelnici Kongresne stranke rekli su da se pripremaju žaliti višem sudu. "Ova bitka će se voditi i pravno i politički", rekao je Pawan Khera, glasnogovornik stranke.

Pročitajte i ovo Rahul Gandhi Gandhijev praunuk Dvije godine zatvora zbog uvrede na premijerov račun: Ozbiljno se krše prava u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta

"Rahul Gandhi neće prestati postavljati teška pitanja i razotkrivati ortački kapitalizam i aktivnu ulogu ove vlade u njegovu promicanju i zaštiti", rekao je.

Ranije tijekom dana, članovi Kongresne stranke u nekim su dijelovima zemlje prosvjedovali protiv Gandhijeve osude i dvogodišnje zatvorske kazne.

Dužnosnici Kongresne stranke opisali su presudu kao politički motiviranu i okrivili Modijevu vladu i njegovu vladajuću stranku Bharatiya Janata (BJP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Užas u Indiji VIDEO Stravična smrt: Krumpiri ubili najmanje osmero ljudi, spasioci traže preživjele

"BJP se boji uspona Rahula Gandhija i on predstavlja izravnu prijetnju Modijevoj vladi", rekao je Pradip Bhattacharya, zastupnik Kongresne stranke iz države Zapadnog Bengala.

Predsjednik BJP-a J. P. Nadda odbacio je optužbe i rekao da je Gandhi uvrijedio dio Indijaca koji slučajno imaju isto prezime kao premijer Modi.

"Jedna je stvar ispitivati vladu u vezi s politikom, to bi se smatralo zdravom raspravom, ali jasno je da Kongresna stranka nikada nije slijedila takva pravila", rekao je za Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene