Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samoubojstvo obavijeno velom tajni

Čelnik Hong Konga sumnja u samoubojstvo kineskog disidenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnik u Hong Kongu izrazio je u utorak sumnju u okolnosti smrti kineskog disidenta koji je bio u zatvoru više od 21 godinu zbog sudjelovanja u prodemokratskim prosvjedima na trgu Tiananmenu 1989.

'Teško da bi se osoba s takvim tjelesnim oštećenjima mogla ubiti, čak i kad bi to htjela. Po fotografijama, to ne sliči na samoubojstvo (...). Poznavajući ga, mogu reći da nije bio osoba koja bi se ubila ne ostavivši oproštajno pismo', rekao je novinarima York Chow, tajnik honkonške vlade za zdravstvo i hranu.

Lia Wangyanga, koji je bio gotovo potpuno slijep i gluh, pronašli su prošlog tjedna mrtvog u bolničkoj sobi u Shaoyangu, u pokrajini Hunanu, njegova sestra i šogor.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija

>> Kineski disident pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima

Truplo šezdesetdvogodišnjeg disidenta odvezla je, bez znanja obitelji, policija koja tvrdi da se ubio, rekao je Zhou Zhirong, Liov prijatelj.

Kako je izvijestila nevladina organizacija Human Rights ih China (HRIC), sestra i šogor pronašli su Lia Wangyanga sa zavojem oko vrata koji je bio privezan za prozor, ali su mu noge bile na podu.

York Chow je zatražio od čelnika Hong Konga da izraze zabrinutost u vezi s tim slučajem kod pekinških vlasti.

Wangyang je nakon događaja na Tiananmenu osuđen na 13 godina zatvora zbog 'proturevolucionarnog' djelovanja. Oslobođen je nakon 11 godina, ali je zbog zlostavljanja u zatvoru ostao gotovo potpuno slijep i gluh. Pošto je 2001. sudu podnio tužbu zbog lošeg postupanja zatvorskih vlasti prema njemu, osuđen je, ovaj put na deset godina zatvora.

U nedjelju je više tisuća Hongkonžana izašlo na ulice tražeći pravdu. Stanovnici Hong Konga uživaju slobodu govora koja je na kontinentu nepoznata.(Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene