Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čelnik Hamasa prijeti trećom intifadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa Hamasa Khaled Meshaal izjavio je kako je ta organizacija spremna dati mirovnim pregovorima s Izraelom šansu u trajanju od šest mjeseci da bi se postigao dogovor o osnivanju neovisne palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, istodobno zaprijetivši trećom intifadom ukoliko ti pregovori propadnu.

Meshaal je sredinom tjedna stigao u Kairo gdje s egipatskim posrednicima, među kojima je i šef egipatske tajne službe general Omar Sulejman, pregovara o pokušaju rješenja krize nastale nakon što su palestinski gerilci u lipnju oteli izraelskog vojnika Gilada Shalita, te o osnivanju palestinske vlade jedinstva s oporbenim Fatahom.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze HOROR RATA Izraelac na Hamasovim fotografijama prepoznao članove obitelji: "To je pakao" Bijeg s festivala Supernova Užas u Izraelu Objavljena jeziva svjedočanstva Hamasova pokolja na glazbenom festivalu: "Prošli smo sate horora. To je bio masakr"

'Za otvaranje stvarnih političkih horizonata dajemo šest mjeseci. Pristali smo na nacionalni dogovor kako bi se u granicama od 4. lipnja 1967. osnovala palestinska država', rekao je Meshaal na konferenciji u Kairu, upozorivši kako će u međuvremenu 'Hamas postati jači', da će se 'otpor nastaviti' te da će se 'pokrenuti treći palestinski ustanak' ako sporazum ne bude postignut na vrijeme. 

Meshaal smatra kako nije postignut napredak kada je riječ o dva glavna cilja - osnivanju palestinske vlade jedinstva i moguće razmjene otetog izraelskog vojnika za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. 

Unatoč tomu, rekao je kako smatra da su napravljeni važni koraci u pregovorima oko stvaranja nove palestinske vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene