Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obvezujemo se'

Čelnici G8 obećali borbu protiv financijske krize i poduprli Grčku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski čelnici poduprli su u subotu zadržavanje Grčke u eurozoni i obećali da će poduzeti sve potrebne korake u borbi protiv financijske krize, istodobno potičući svoja gospodarstva koja su sve više izložena prijetnji europske dužničke krize.

U odlučnoj izjavi potpore Europi, čelnici skupine osam vodećih svjetskih gospodarstava na summitu u Camp Davidu u Marylandu, rekli su da globalni gospodarski oporavak pokazuje obećavajuće znakove, ali da "ostaju značajni suprotni vjetrovi".

"Obvezujemo se da ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bi ojačali i oživjeli naša gospodarstva i borili se protiv financijskih stresova, priznajući da prave mjere nisu iste za svakoga od nas", navodi se u zaključnoj izjavi summita.

Čelnici su pozdravili rasprave u Europi oko ravnoteže smanjivanja duga i mjera za potporu rasta i dodali: "Ponovno potvrđujemo naš interes da Grčka ostane u eurozoni poštujući svoje obveze".

Neobično je za redovito blaga priopćenja G8, da se u njima izdvoji jedna mala zemlja. No, strahovi da bi politički zastoj u Grčkoj mogao nagnati tu zemlju da napusti europsku monetarnu uniju s nepoznatim troškovima za financijski sustav, uznemirili su globalna tržišta.

Američki predsjednik Barack Obama i čelnici iz drugih velikih gospodarskih sila sastali kako bi razmotrili stanje globalne ekonomije i potražili načine kako umiriti tržišta nakon brige oko bankarskih problema Španjolske, koji su također odigrali važnu ulogu u rušenju cijena dionica na svjetskim burzama na najnižu razinu u ovoj godini.

Američki predsjednik Barack Obama otvorio je subotnju sjednicu, obećavajući da će tražiti načine za vraćanje zdravog rasta i stvaranja radnih mjesta, i riješavanje pitanja Europe.

"Svi smo mi apsolutno predani osigurati da rast, stabilnost i fiskalna konsolidacija, budu dio cjelokupnog paketa kako bi za naše građane postigli prosperitet za kojim svi tragamo", rekao je Obama na sjednici.Britanski premijer David Cameron rekao je kako postoji "rastući osjećaj hitnosti da treba poduzeti akcije" na rješavanju krize eurozone.

"Potrebni su krizni planovi i jačanje banaka, upravljanja, zaštite - sve se te stvari moraju odvijati vrlo brzo", rekao je novinarima. "Učiniti ćemo sve što je potrebno kako bi jamčili financijsku stabilnost eurozone", rekao je predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy.

Ranije je francuski predsjednik Francois Hollande predložio korištenje europskih fondova kako bi se dokapitaliziralo španjolske banke, što bi bilo značajno pojačenje napora u sanaciji dugova unutar EU-a. Talijanski tisak je izvijestio da je premijer Mario Monti predložio na summitu G8 stvaranje europskog sustava osiguranja bankovnih depozita, kako bi se ojačalo povjerenje štediša u ranjivim zemljama.

Osim stabiliziranja financijskog sustava, ključno je pitanje na summitu bilo kako uravnotežiti rast s naporima za smanjenje državnih dugova kroz fiskalne rezove. Obama se uskladio s Montijem i francuskim predsjednikom Hollandeom u stavljanju većeg naglaska na rast.

To je stvorilo pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja ističe fiskalnu strogost kao sredstvo za smanjenje ogromnih dugova koji pritišću europske ekonomije. Također, na vrhu dnevnog reda summita bili su zabrinutost oko cijena nafte i hrane, kao i Afganistan, Iran, Sirija i Sjeverna Koreja. (Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene