Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekti u energetskoj infrastrukturi

Čelnici Eu dogovorili se o investiranju pet milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer načelni dogovor o investiranju pet milijardi eura nepotrošenih sredstava iz europskog proračuna u energetske infrastukturne projekte i širokopojasni internet, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, češki premijer Mirek Topolanek.

'Postigli smo načelni dogovor s kojim se svi slažu', rekao je Topolanek na kraju prvog dana summita EU-a. Riječ je o popisu konkretnih projekata u energetskoj infrastrukturi, za što je namijenjeno četiri milijarde eura, a preostala milijarda uložit će se u projekte za poboljašanje dostupnosti širokopojasnog interneta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vanjska, sigurnosna i obrambena politika Slovenija suglasna za otvaranje još jednog poglavlja Slika nije dostupna Zaključak izvanrednog summita Čelnici EU-a suglasni da će izbjegavati protekcionizam

Novac namijenjen kratkoročnim projektima

Uvjet je da se tih pet milijardi mora potrošiti ove i sljedeće godine. Na tome su inzistirale neke zemlje poput Njemačke, koji ističu da se mora novac mora usmjeriti u projekte koji mogu brzo donijeti korist u kratkom roku. 'Ovaj načelni dogovor smatram velikim uspjehom', izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Pregovori na ministarskoj razini o paketu od pet milijardi eura trajali su mjesecima.

Barroso je istaknuo da su se na summitu zemlje članice približili konsenzusu u pogledu zajedničkog stajališta koje će EU zastupati na summitu G20 početkom travnja u Londonu. Predsjednik Europske komisije istaknuo je da među zemljama članicama postoji spremnost da se pomoć zemljama članicama koje su najviše pogođene krizom udvostruči s 25 na milijardi eura, ali odluka o tome još nije donesena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene