Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskren i otvoren dijalog

Čelnici EU-a pozivaju Moskvu na suradnju s Porošenkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici su pozvali u utorak Rusiju da "surađuje" s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i da nastavi povlačenje svojih snaga nagomilanih na granici s tom zemljom.

U izjavi koju će objaviti nakon njihova sastanka u Bruxellesu, koje je AFP dobio presliku, dvadesetosmorica "pozivaju" Moskvu da "uspostavi iskren i otvoren dijalog" kako bi se pronašlo rješenje za krizu.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

"Očekujemo da će Rusija surađivati s novoizabranim i legitimnim predsjednikom, nastaviti povlačenje vojnih snaga s ukrajinske granice i iskoristiti svoj utjecaj na naoružane skupine kako bi se smanjila napetost" na istoku zemlje, istaknuli su.

Ubijeno više od 50 separatista, nestali OESS-ovi promatrači

Dvadesetosmorica ujedno pozivaju Porošenka, koji je u nedjelju izabran u prvom krugu, i vlasti u Kijevu da "što prije" počnu ustavne reforme i decentralizaciju. U izjavi se smjera na program ciljanih sankcija koje je EU-a uveo Rusiji. Dvadesetosmorica se slažu da će nastaviti pripreme na gospodarskim sankcijama, na trećoj fazi, kako bi bile spremne "ako događaji to budu zahtijevali".

Čelnici zemalja članica EU-a ističu "sa zabrinutošću pogoršanje stanja ljudskih prava na Krimu nakon njegova nezakonita pripojenja Rusiji" u ožujku. Opetuju da nikada neće priznati ankesiju tog poluotoka Rusiji.

Ukrajinska kriza je bila glavna tema na dnevnom redu europske diplomacije od konca 2013. ali su se napetosti s Rusijom donekle smirile nakon predsjedničkih izbora koji su "odgovarali demokratskim standardima", ocijenila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Europska komisija je usto izvijestila u utorak o napretku u pregovorima o liberalizaciji viznog režima za ulazak Ukrajinaca u EU, preporučivši da se prijeđe na drugu fazu procesa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene