Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici su se okupili u četvrtak u Ypresu, gradiću u sjeverozapadnoj Belgiji.


Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupili su se u četvrtak u Ypresu, gradiću u sjeverozapadnoj Belgiji, gdje je priređena svečanost obilježavanja 100. obljetnice od početka prvog svjetskog rata.

Vezani članci Zoran Milanović Nakon svih svađa i prepirki: Milanović pozvao Plenkovića da zajedno polože vijenac na Mirogoju General Ante Gotovina, predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u Kninu Govori za 21. stoljeće: I predsjednik i premijer u Kninu pokazali kakvu retoriku trebaju njegovati današnji državnici

Šefovi država ili vlada posjetili su muzej 'U poljima Flandrije', odali počast poginulima te prisustvovali inauguraciji 'Klupe mira' u vrtu memorijalnog spomenika Menin Gate.

Najveće bitke Prvog svjetskog rata, munjevite ofenzive, porazi...

Prvi dan summita, čelnici EU-a završit će radnom večerom u gradskoj vijećnici u Ypresu tijekom koje će razgovorati o strateškim prioritetima EU-a za sljedećih pet godina.

U petak se summit nastavlja na uobičajenom mjestu u zgradi Vijeća Europske unije u Bruxellesu.

Evo tko su bili najvažniji vojskovođe u Prvom svjetskom ratu

Drugi dan summita počinje potpisivanjem sporazuma o sporazume o pridruživanju s bivšim sovjetskim republikama Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Čelnici bi također trebali odobriti status kandidata Albaniji.

Glavna tema summita, imenovanje novog predsjednika Europske komisije, ostavljena je za sami kraj. O tome će se raspravljati u petak tijekom radnog ručka.

Očekuje se da će Europsko vijeće predložiti Europskom parlamentu bivšeg luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera za novog predsjednika Europske komisije unatoč žestokom protivljenju Velike Britanije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook