Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Peruu

Čelnici APEC-a oprostili se s Obamom: "Borit ćemo se protiv protekcionizma"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici azijsko-pacifičkih zemalja u nedjelju su se u Limi sa žaljenjem oprostili od američkog predsjednika Baracka Obame i zauzeli suprotno stajalište od njegova nasljednika Donalda Trumpa, obećavši da će se boriti protiv protekcionizma, javljaju agencije.

"Obvezujemo se da ćemo se boriti protiv svakog oblika protekcionizma", ističu u završnoj izjavi s godišnjeg summita Organizacije za azijsko-pacifičku suradnju (APEC), reagirajući na antiglobalizacijsku kampanju koju je najavio novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, prenosi France - presse.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik Joe Biden BRUJANJE AMERIČKIH MEDIJA VIDEO Biden opet šokirao sve prisutne: Zabunom rekao da mu je sin poginuo u ratu u Iraku

Čelnici APEC-a obećali su i da će njihova "tržišta i ubuduće biti otvorena", da neće devalvirati svoje valute "radi konkurentnosti" te da će se zauzeti za dugoročnu uspostavu cjelovite azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine.

Povratak protekcionizmu, ocjenjuju, može samo negativno utjecati na trgovinu i "kočiti napredak u oporavku svjetskog gospodarstva".

Summit APEC-a protekao je u ozračju zabrinutosti zbog stvarnih, još nejasnih, nakana budućeg stanara Bijele kuće koji 20. siječnja preuzima dužnost.

"Naši su partneri jasno rekli da žele nastaviti s TPP-om", ugovorom o transpacifičkom partnerstvu, rekao je Barack Obama na tiskovnoj konferenciji u Peruu, što je njegovo posljednje putovanje u inozemstvo u dužnosti američkog predsjednika.

"Oni bi to htjeli ostvariti sa Sjedinjenim Državama", dodao je, smjerajući na Trumpovo neslaganje s tim ugovorom koji je 2015. potpisalo dvanaest zemalja na tom području, ali koji, da bi stupio na snagu, mora odobriti američki Kongres u kojemu većinu imaju republikanci.

Obama je usto izjavio da je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu rekao da želi riješiti ukrajinsku krizu prije odlaska iz Bijele kuće.

"Govorio sam mu o Ukrajini i o nužnosti rješavanja tog pitanja", rekao je Obama u Limi. "Zatražio sam od njega da svojim pregovaračima naredi da surađuju s nama, s Francuskom, Njemačkom i Ukrajinom kako bismo vidjeli možemo li to riješiti prije kraja mog mandata", dodao je.

Američki predsjednik je, govoreći o stanju u Siriji, rekao da nije optimist u vezi s kratkoročnim izgledima za rješavanje situacije u toj zemlji, prenosi Reuters.

Obama je rekao da je umjerenoj oporbi teško pružati otpor kad su Rusija i Iran odlučili zračnom kampanjom pomoći sirijskom predsjedniku Asadu.

"Asad je odlučio da je vrijedno toga da vidi svoju državu uništenu i svoje stanovništvo raseljeno kako bi ostao na vlasti", rekao je.

Još je kazao da novog američkog predsjednika ne treba kritizirati dok se ne uhoda, ali je upozorio da će se oglasiti budu li ugrožene američke vrijednosti.

"Želim imati obzira prema (predsjedničkoj) dužnosti i pružiti izabranom predsjedniku mogućnost da sastavi svoj tim i organizira svoju politiku, a da se to neprestano ne komentira", ali ako nešto bude u suprotnosti s našim "idealima i vrijednostima i ocijenim da to moram braniti, onda ću reagirati", poručio je Obama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene