Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznad Antarktika

Ozonska rupa sve manja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ozonska rupa iznad Antarktika se smanjuje.

Novozelandski Nacionalni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIWA) priopćio je da je ozonska rupa najmanja u posljednjih pet godina.

Pročitajte i ovo Rupa na cesti duboka 10 metara VIDEO Otvorila se golema rupa na ulici, progutala je dva automobila Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta"

>> NASA: Ljudima i biljkama prijeti 'loš' ozon

Znanstvenik Stephen Wood je izjavio kako to daje naznake da međunarodne inicijative, kao što je Montrealski protokol iz 1987., kojima je dogovoreno postupno povlačenje kloroflourugljika (CFC) i drugih tvari koje prorjeđuju ozon, izgleda djeluju.

'Možda počinje oporavak'

Wood je kazao da su kopnene i satelitske procjene pokazale da je ozonska rupa iznad Antarktika veličine oko 22 milijuna četvornih kilometara, a da je deficit ozonske mase otprilike 27 milijuna tona ove godine.

Prošle godine mjerenja su pokazala 24 milijuna četvornih kilometara i 35 milijuna tona. Wood je rekao da su to 'naznake da će možda početi oporavak' ozonskog omotača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene