Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši kubanski vođa Fidel Castro izjavio je da ga je krhko zdravlje prisililo da preda dužnosti predsjednika kubanske Komunističke partije, sugerirajući da je napustio i posljednji vodeći politički položaj.


Državni mediji prenose u četvrtak da je na sastanku sa studentima rekao kako s njima nije u svojstvu generalnog sekretara KP-a. 'Razbolio sam se i što sam morao učiniti - predati svoje ovlasti. Ne mogu raditi nešto čemu se ne mogu potpuno posvetiti', izjavio je Castro.

Castro je 2006., kada je bio predsjednik, zbog operacije privremeno predao predsjedničke ovlasti mlađem bratu Raulu. Službeno je s vlasti odstupio u veljači 2008. i Raul (79) ga je naslijedio kao novi šef države.

Vezani članci Slika nije dostupna Kuba potpisala UN-ove sporazume koje je Fidel dugo odbijao Slika nije dostupna Raul Castro izabran za predsjednika

No, formalno je ostao predsjednik KP-a, jedine legalne političke stranke na Kubi. Castro (84) je vladao Kubom 49 godina nakon što je preuzeo vlast u revoluciji 1959. (Hina)