Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) imenovalo je za ministra obrane zapovjednika snaga koje su u Zintanu uhvatile Saifa al-Islama Gadafija, sina bivšeg vođe, otkrio je izvor iz vijeća.


Osama al-Džuvali, zapovjednik vojnog vijeća u Zintanu, bit će ministar obrane u prijelaznoj vladi koja bi Libiju trebala voditi do izbora.

Nova vlada dogovorena je kasno u ponedjeljak navečer i trebala bi biti službeno predstavljena kasnije u utorak.

U vladi je najviše liberalnih sekularista i ključne dužnosti nisu povjerene islamistima, piše Reuters pozivajući se na svoje izvore.

Dosadašnji libijski izaslanik pri UN-u imenovan je ministrom vanjskih poslova, a NTC je prihvatio i neke dužnosnike iz bivše Gadafijeve vlade. Tako je za ministra nafte imenovan direktor iz naftne tvrtke, a dosadašnji ministar financija ponovo je imenovan.

Luis Moreno-Ocampo , glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) stigao je u Tripoli gdje s dužnosnicima NTC-a razgovara o sudbini Saifa al-Islama, koji je uhvaćen na jugu Libije. Za njim je ICC raspisao tjeralicu no moguće je da bude suđen i u Libiji.

Džuvali je bivši časnik libijske vojske. Njegove su snage u Zintanu odigrale ključnu ulogu u ofenzivi na Tripoli koja je u kolovozu srušila vladavinu pukovnika Moamera Gadafija. (Hina)

Vezani članci Libija (Foto: AFP) Počela evakuacija međunarodnog osoblja iz Libije, vlada najavila protuofenzivu Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnenvik.hr) Vlada ne odustaje od borbenih aviona: ''Istražujemo sve opcije, ali tako da si građani to mogu priuštiti''