Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o odgodi rješenja za status Kosova kako bi se omogućilo uhićenje preostalih haških optuženika i kako se ne bi otežao položaj vlasti u Beogradu, danas je jedna od glavnih tema prištinskih medija.


Mediji su gotovo jednoglasno ocijenili da je Del Ponte prekoračila svoje ovlasti.

Vezani članci Andrija Jarak i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Reporteri Nove TV iz Prištine i Beograda: Na Kosovu nije zabilježen ni najmanji incident, u Srbiji se prosvjeduje Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) "Zveckanje s oružjem na Kosovu doseglo točku usijanja, a pitanje je ima li s te točke povratka"

"Ta izjava se ne može drukčije ocijeniti nego kao skandalozna i kao njeno miješanje u međunarodnu politiku", navodi se u komentaru dnevnog lista "Zeri".

"Zeri" piše da "glavna haška tužiteljica misli kolektivno kazniti
cijeli narod Kosova zbog nesuradnje srpskog vodstva oko uhićenja ubojice i kriminalca kao što je Mladić koji je izravno odgovoran za masakr u Srebrenici".

"Koha ditore" u svom komentaru navodi da je Del Ponte "u službi politike Beograda u zamjenu za obećanja da će predati ratne zločince koji su, kako je odavno rečeno, slobodno šetali
Beogradom".

Kosovski pregovarački tim u utorak je ocijenio da se status Kosova ne može vezati s uhićenjem haških optuženika. 

Na isti način reagirale su i glavne političke stranke na Kosovu.