Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush krivnju za sukobe u Gazi u cijelosti je pripisao militantnom palestinskom pokretu Hamas, optužujući njegove pripadnike za vođenje kampanje nasilja protiv Izraela, pri čemu se malo obaziru na vlastiti narod.


'Otkako je Hamas preuzeo nadzor u ljeto 2007., životni uvjeti za Palestince u Gazi su se pogoršali. Trošeći sredstva na raketne lansere umjesto na ceste i škole, Hamas je pokazao da nema namjeru služiti palestinskom narodu', rekao je Bush u radio poruci naciji, koju je Bijela kuća objavila večer. 

Po Bushevim je riječima Hamas počinio terorističko djelo kada je u prosincu obnovio raketne napade na Izrael, provocirajući zračne udare Izraela na Gazu. 

Vezani članci Raketiranje Gaze VIDEO Novo raketiranje Gaze, izraelska vojska gađala položaje Hamasa: "Treba povećati pripravnost vojske za nastavak sukoba" Napad na Gazu Kraj sukoba se ne nazire, žrtava je sve više: 500 tona bombi za napad koji je trajao 40 minuta. Reagirao SAD, Netanyahu odgovorio

>> Izrael nastavlja napade u Gazi

>> Izrael odbacio primirje s Hamasom

>> Izrael: Prijedlog o primirju nerealan

'Kao odgovor na te napade na svoj narod, čelnici Izraela pokrenuli su vojne operacije protiv položaja Hamasa u Gazi. Često je dio strategije terorista Hamasa da se skrivaju među civilnim stanovništvom', rekao je Bush.

Palestinski medicinski izvori u petak su izvijestili da je najmanje 421 Palestinac ubijen, a 2.200 je ranjeno u Gazi od početka izraelskih zračnih udara na Gazu 27. prosinca, u kojima je samo prvoga dana bačeno više od 100 tona bombi i raketa.

Izraelska policija i vojni dužnosnici su izvijestili da su istodobno ubijena četiri Izraelca, od kojih četiri civila, a 57 ih je ranjeno.

'Američki ciljevi na Bliskom istoku ostaju jasni: tražimo sigurnost i mir za naše saveznike, slobodan narod Izraela. Za Palestince tražimo mirnu i demokratsku palestinsku državu koja služi svojim građanima i poštuje svoje susjede. Za sve u regiji tražimno okončanje terorizma', rekao je Bush.

SAD smatra Hamas terorističkom skupinom. Nakon pobjede Hamasa na demokratskimm izborima održanim 2006. na palestinskim teritorijima, Washington je tražio vraćanje donacije od 50 milijuna dolara za infrastrukturne projekte i prekinuo izravnu humanitarnu pomoć za Gazu, no istodobno je udvostručio humanitarnu pomoć koju kanalizira kroz nevladine organizacije i UN.

Američke TV mreže izvijestile su u petak navečer da najverojatnije slijedi izraelska kopnena operacija u Gazi.