Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush za rast cijena energije i hrane optužio Kongres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush optužio je Kongres, u kojem većinu imaju demokrati, da blokira njegove inicijative za ublažavanje rasta cijena energije kroz povećanje domaće proizvodnje, te mjere vezane uz poskupljenje hrane i krizu hipotekarnih kredita.

'Diljem zemlje, Amerikanci su razumljivo zabrinuti zbog pitanja koja pogađaju njihov novčanik, od cijena hrane, hipoteka, do plaćanja školarine. Zabrinuti su zbog cijena energije, posljednjih 18 mjeseci benzin je poskupio 1.40 centi za galon (3.8. litara). Raste i cijena struje', rekao je Bush na konferenciji za novinare u ružičnjaku Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara Podaci DZS-a Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo Novčanik s eurima Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili na što troše najviše novca: Pogledajte rezultate ankete

Krivnju za takvo stanje Bush je pripisao Kongresu rekavši kako građani 'očekuju akciju od svojih izabranih predstavnika u Kongresu, no dobivaju samo odgode'.

Naglasio je da je Kongresu opetovano slao prijedloge koji bi ublažili te probleme, ali ih je 'Kongres odlučio blokirati'.

Kao primjer je naveo odbijanje pristanka za povećanje proizvodnje nafte u SAD-u za 27 posto, uključujući i ono u Arktičkom Nacionalnom parku prirode na Aljasci.

Kongres je, po njegovim riječima, odbio zahtjeve za proširenje i izgradnju novih rafinerija nafte i nuklearnih centrala, iako već desetljećima nisu građene nove, što pridonosi rastu cijena derivata i struje.

Bush je odbio prijedlog da se privremeno zaustavi kupnja nafte za strateške rezerve, koji je u utorak iznijela skupina od 14 republikanskih senatora, rekavši da to nije nacionalni interes, niti bi smanjilo cijene.

Za prijedlog predsjedničkih kandidata Hillary Clinton i Johna McCaina o suspenziji federalnog poreza na naftne derivate tijekom ljetnih odmora, Bush je rekao da je 'otvoren za sve ideje i da će ga analizirati'.

Prosječna cijena bezolovnog benzina 'regular' u utorak je u SAD-u dosegla 3.607 dolara za galon (litra 95 centi - 4.4 kune), a diesela 4.24 za galon (litra 1.11 dolara - 5.1 kuna), izvijestio je američki auto klub AAA.

Priznajući da su nastupila 'teška vremena za američko gospodarstvo', Bush je izbjegao reći da je zemlja u recesiji. 'Ekonomisti mogu raspravljati o terminologiji. Prosječnom čovjeku nije važno kako mi to nazivamo', rekao je.

Govoreći o rastu cijena hrane, koji je po njemu povezan s poskupljenjem energije, Bush je dio krivnje također prebacio Kongresu jer nisu stavili na raspravu zakon o poljoprivredi, s kojim bi se 'ograničile subvencije bogatim farmerima'.

'Duboko smo zabrinuti zbog cijena hrane ovdje kod kuće', rekao je Bush, dodajući da će SAD i ove godine velikodušno slati donacije u hrani u siromašne zemlje svijeta.

On je pozvao zastupnike da izglasuju prijedloge zakona koji trebaju ublažiti stambenu i kreditnu krizu, i omogućiti što većem broju građana, žrtava lihvarskih hipotekarnih kredita, da sačuvaju kuće od ovrhe.

Unatoč nizu interventnih vladinih mjera, broj ovrha nad kućama u prvom tromjesečju se više nego udvostručio u odnosu na isto razdoblje 2007. Ukupno je 649.917 kućanstava u SAD-u u tom razdoblju stavljeno u postupak ovrhe, a 156.563 kuće su oduzete zbog prekida otplate kredita, objavio je u utorak portal tržišta nekretnina RealTrac.

To je porast od 23 posto u odnosu na prethodni kvartal i porast od 112 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2007.

Cijene kuća u 20 najvećih metropolitanskih područja u SAD-u pale su u veljači za 12,7 posto, u odnosu na godinu dana ranije, što je najviše od 2001., prema indeksu cijena kuća S&P/Case-Shiller. Cijene su u veljači pale 2,6 posto u odnosu na siječanj, kada je pad iznosio 2,4 posto, a stručnjaci predviđaju nastavak pada cijena do kraja godine.

Indeks povjerenja američkih potrošača, prema objavi Conference Boarda iz New Yorka, u travnju je također zabilježio pad na 62,3, u odnosu na 65,9 u ožujku i 76,4 u veljači, što je najniža vrijednost od ožujka 2003., kada je iznosio 61,4 uoči invazije SAD-a na Irak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene