Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush upozorava Izrael i Palestince na potrebu ustupaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush, rezimirajući susrete s objema stranama u izraelsko-palestinskom sukobu, izjavio je da će mirovni sporazum zahtijevati 'bolne političke ustupke s obje strane'.

Rješenje statusa Jeruzalema bit će teško, rekao je Bush i pozvao na prekid izraelske 'okupacije' arapske zemlje.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

'Nastupilo je vrijeme za teške odluke', istaknuo je Bush nakon svojeg prvog posjeta palestinskim teritorijima koji je slijedio poslije sastanka s izraelskim dužnosnicima u srijedu u Jeruzalemu.

Bush na Bliskom istoku boravi osam dana pokušavajući ostvariti svoj cilj, a to je postizanje dugoročnoga bliskoistočnog mirovnog sporazuma do kraja mandata koji istječe za godinu dana.

'Spreman sam učiniti sve da to postignemo', bio je odlučan američki predsjednik.

Istodobno, Bijela kuća objavila je da je Bush imenovao general bojnika Williama Frasera osobom zaduženom za nadgledanje izraelsko-palestinskog mirovnog plana.

Plan, koji je u suglasju s najnovijim Bushevim naporima za
postizanjem sporazuma o stvaranju palestinske države, poziva Izrael da prekine izgradnju židovskih naselja, a Palestince da obuzdaju militante.

Fraser, koji je obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika Združenog stožera američke vojske, 'nadzirat će ispunjavanje obveza iz mirovnog plana', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

Tijekom posjeta Zapadnoj obali, Bush je posjetio Betlehem, mjesto rođenja Isusa Krista. Crkva rođenja Isusova, koju kršćani smatraju mjestom mira, u suprotnosti je sa simbolima sukoba koje je Bush mogao vidjeti iz kolone vozila koja se kretala iz Jeruzalema prema gradu Ramallahu gdje se ranije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

U dvorištu uz drevnu crkvu na trgu Manger, Bush je izrazio nadu da će buduća država omogućiti Palestincima slobodu kakvu nemaju pod sigurnosnim mjerama koje su, prema Izraelcima, nužne da bi se zaustavili bombaši samoubojice.

'Jednog dana, nadam se, kada se stvori palestinska država više neće biti zidova i kontrolnih točaka. Ljudi će se moći slobodno kretati u demokratskoj palestinskoj državi', naglasio je Bush.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene