Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush ugostio Dalaj Lamu, Kina prosvjeduje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik primio je jučer Dalaj lamu unatoč kineskom upozorenju kako bi američka odluka o odavanju počasti tibetanskom duhovnom vođi mogla naškoditi odnosima Pekinga i Washingtona, izvijestio je Reuters.

Susret Dalaj lame i američkog predsjednika održava se uoči sutrašnje dodjele najvišeg civilnog odličja američkog Kongresa, tzv. Kongresne zlatne medalje zaslužnom pojedincu. Ove je godine to Dalaj lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, kojega Kinezi smatraju separatistom i izdajnikom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hodao po rubu autoceste Automobil usmrtio nećaka Dalaj-lame Slika nije dostupna Pet tisuća slušatelja Dalaj lama u Mariboru pozvao na jačanje duhovnih vrijednosti

Svečanosti dodjele medalje, koja će se održati na Capitol Hillu, prisustvovat će i George W. Bush. To će biti prvi put da se jedan aktualni američki predsjednik u javnosti pojavljuje s Dalaj lamom.

"Ogorčeni smo. Ako Dalaj lama može primiti takvu nagradu, tada nema pravde niti dobrih ljudi na svijetu", rekao je vođa tibetanske podružnice Kineske komunističke partije Zhang Qingli.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto odbacio je komentare prema kojima je Bushev privatni sastanak s Dalaj lamom, četvrti po redu otkad je stupio na predsjedničku dužnost, miješanje u unutarnje kineske poslove, dodavši usput kako SAD "ima razumijevanja za zabrinutost kineske strane".

Pokušavši ne isticati previše simboliku sastanka, Bush se s Dalaj lamom umjesto u Ovalnom uredu, gdje obično prima svjetske čelnike, sastao u rezidencijalnom dijelu Bijele kuće. Osoblje Bijele kuće ovaj je put poduzelo još jedan neobičan potez, uskrativši javnosti informaciju gdje će se točno sastanak održati.

PEKING OSUDIO SUSRET 

Kina je ponovno oštro prosvjedovala nakon susreta američkog predsjednika i Dalaj lame, osuđujući "grubo uplitanje u kineske unutarnje poslove".

"Kina je duboko uvrijeđena i odlučno se tome protivi", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao, kojeg citira službena agencija Nova Kina, ocjenjujući susret "grubim uplitanjem u kineske unutarnje poslove".

"Tibet je neodvojiv dio kineskog teritorija a tibetansko pitanje je sasvim unutarnja stvar", kazao je Liu.

Liu je kazao da su pokušaji korištenja Dalaj lame za uplitanje u kineske unutarnje poslove "osuđeni na propast".

Za Peking je Dalaj lama, koji živi u egzilu od 1959., i dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1989., opasni separatist.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene