Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush smjenio nepoćudne zapovjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća prihvatila je prijedlog ministra obrane Roberta Gatesa za imenovanje novih zapovjednika američkih snaga u Iraku i u široj regiji Bliskog istoka koju pokriva američko Središnje zapovjedništvo (CENTCOM), objavio je u petak glasnogovornik Tony Snow.

Ministar Gates predložio je da general David Petraeus, koji je
zapovijedao američkim snagama u Mosulu 2003. i vodio obuku iračke vojske 2004., zamijeni generala Georgea Caseya na mjestu glavnog zapovjednika snaga u Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije na novu američku strategiju za Irak Slika nije dostupna Bush priznao pogreške u Iraku

Kao nasljednika generalu Johnu Abizaidu, zapovjedniku CENTCOM-a koji odlazi u mirovinu, ministar Gates predložio je admirala Williama "Foxa" Fallona, sadašnjeg zapovjednika američkih snaga na Pacifiku.

- Predsjednik je prihvatio te prijedloge i sa zadovoljstvom će
proslijediti njihova imenovanja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Njihova imenovanja, koja treba potvrditi Senat, vidljivo pokazuju želju predsjednika Georgea W. Busha da promijeni ratnu sreću u Iraku, gdje se približava četvrta godišnjica početka rata u kojem je do sada poginulo više od 3.000 američkih vojnika, a preko 22.000 ih je ranjeno, ocjenjuje NBC.

"The New York Times" u subotu iz kadrovskih promjena u američkom zapovjedništvu iščitava novu strategiju administracije u Iraku, koju Bush treba predstaviti idućega tjedna u televizijskom obraćanju naciji. 

Izbor generala Petraeusa signalizira značajnu promjenu američke strategije, piše NYT.

- Kao pristalica povećanja broja američkih snaga u Iraku, general Petraeus će podržati brzo razmještanje pet dodatnih brigada, što je u suprotnosti s njegovim prethodnikom generalom Caseyem, koji je otvoreno izražavao skepsu prema mogućnosti da dodatne postrojbe
pomognu u stabiliziranju zemlje, piše list. 

Obzirom na preporuke iz novog izdanja vojnog priručnika za borbu protiv pobunjenika čiju je izradu predvodio, general Petraeus će vjerojatno promijeniti američke vojne operacije u Bagdadu, navodi list.

Za očekivati je da američke snage sada zauzmu položaje u gradskim četvrtima umjesto da se ograniče na ophodnje iz velikih, utvrđenih baza u gradu i izvan njega, ističe NYT.

Konačni cilj američke vojne operacije također bi se mogao
promijeniti. Pod generalom Caseyem, glavni napori bili su fokusirani na prijenos odgovornosti na iračke snage sigurnosti, kako bi se američke snage mogle postupno povlačiti. Sada će naglasak biti na zaštiti iračkog stanovništva od sektaškog nasilja i napada pobunjenika, navodi list.

Umjesto da se odmah sukobe s Mehdijevom vojskom, najvećom šijitskom milicijom pod vodstvom klerika Moqtade al Sadra, koja navodno broji 40.000 boraca i najodgovornija je za ubojstva sunitskih civila i njihovo etničko čišćenje, nova američka taktika je puno suptilnija.

Nastojeći zaustaviti sektaško ubijanje, američke snage zajedno s iračkom vojskom pokušat će smanjiti ovisnost stanovništva od zaštite koje im pružaju milicije, kako bi olakšale vladi premijera Nurija al Malikija da poduzme dugo obećavani korak ograničavanja uloge milicija, piše NY Times.

Ministar Gates također je predložio da general George Casey bude imenovan na mjesto zapovjednika glavnog stožera Kopnene vojske, gdje će zamijeniti generala Petera Schoomakera, kojeg je bivši ministar obrane Donald Rumsfeld 2003. pozvao iz mirovine da preuzme tu dužnost.

Novog zapovjednika CENTCOM-a, admirala Fallona, ministar Gates je u priopćenju opisao kao iznimnog stratega poznatog po inovacijama.

- Fox Fallon je danas jedan od najboljih strateških mislilaca u odori, a njegov ugled po inovacijama je bez premca, kazao je Gates u priopćenju.

U programu TV mreže MCNBC u petak, vojni analitičari su ocijenili kako je neobično da na čelo CENTCOM-a dolazi časnik Ratne mornarice, dok ogromnu većinu snaga u Iraku daju Kopnena vojska i Marinski korpus. Ocijenili su kako bi, dugoročno, njegovo iskustvo zapovijedanja mornaričkim zrakoplovstvom moglo biti važno u slučaju eventualnih operacija protiv Irana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene