Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush pozvao Kongres da odobri crpljenje nafte uz obale SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je Kongres da ukine dugogodišnju zabranu istraživanja nafte i plina u priobalju, i dopusti crpljenje nafte u parku prirode na Aljasci, kako bi Sjedinjene Države povećanjem vlastite proizvodnje odgovorile na sadašnju krizu s rastom cijena nafte.

"Svi Amerikanci su pogođeni visokim cijenama benzina, farmeri, radnici koji se voze na posao, kupuju hranu ili prevoze svoje proizvode, osjećaju njihov učinak. Obitelji diljem zemlje očekuju odgovor Washingtona", rekao je Bush novinarima u ružičnjaku Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Prosječna cijena benzina regular u SAD-u u srijedu je iznosila 4.07 dolara za galon (3,8 litara), prema podacima američkog autokluba AAA.

Iza rasta cijena nafte stoji "temeljni zakon ponude i potražnje", odnosno dramatičan rast potražnje za naftom posljednjih godina, dok je proizvodnja rasla punu sporije, rekao je američki predsjednik. On nije spominjao utjecaj spekulativnog kapitala na rast cijena nafte na burzama, za koji kritičari dijelom okrivljuju Bushevu politiku deregulacije financijskih tržišta.

"Nema izgovora za odgađanje", istaknuo je Bush, okrivljujući Kongres, u kojem većinu imaju oporbeni demokrati, da je odgovoran za visoke cijene benzina jer je ranije odbacivao prijedloge energetske politike administracije, posebno ukidanje ograničenje za istraživanje nafte u obalnim vodama SAD-a.

Kongresni moratorij na istraživanje nafte u priobalju na snazi je od 1981. i odnosi se na oko 80 posto tzv. vanjskog kontinentalnog pojasa SAD, koji obuhvaća morsko dno i njegovo podzemlje izvan teritorijalnog mora do vanjskog ruba kontinentalne ravnine, ili do udaljenosti od 200 morskih milja od obale.

Na tom području obalna država ima isključivo pravo gospodarskog iskorištavanja, prema Konvenciji UN-a o pravu mora.

"Amerikanci plaćaju cijenu za opstrukciju istraživanja nafte...Mi trebamo povećati proizvodnju omogućujući istraživanje u vanjskom kontinentalnom pojasu", rekao je Bush, pridružujući se pozivu koji je prije nekoliko dana uputio vjerojatni republikanski predsjednički kandidat na jesenskim izborima John McCain, da se kontinentalni pojas SAD otvori za istraživanja.

Pozivajući se na procjene stručnjaka, Bush je kazao da bi se bušenjem u vodama SAD moglo proizvesti do 18 milijardi barela nafte, što odgovara 10-godišnjoj proizvodnji u SAD na sadašnjoj razini.

Također je ocijenio da bi povećana američka proizvodnja nafte, s vremenom smanjila pritisak na rast cijena.

Bush je predložio i da se dio Arktičkog parka prirode na Aljasci otvori za naftne bušotine, te da se olakša zakonska procedura za izgradnju i proširenje rafinerija nafte, upozorivši da u SAD-u već 30 godina nije sagrađene ni jedna nova rafinerija, te da se zbog toga iz inozemstva uvoze milijuni barela naftnih derivata.

Neposredno uoči Busheva istupa, Odbor za odobravanje sredstava Zastupničkog doma Kongresa, odgodio je za danas zakazano glasovanje, kojim se trebalo produljiti kongresni moratorij za crpljenje nafte uz obale SAD.

Nezadovoljstvo Amerikanaca s gospodarskim stanjem u zemlji, usredotočeno najviše na Bushevu republikansku administraciju, znatno narušava izglede na uspjeh kandidata njegove stranke na izborima 4. studenoga, od predsjedničkog do senatskih i kongresnih kandidata.

Okrivljavanjem Kongresa za visoke cijene benzina, Bush nastoji prebaciti dio odgovornosti na demokrate i pomoći senatoru McCainu, ocijenili su politički analitičari.

Prosječna cijene benzina regular u srijedu iznosi 4,07 dolara za galon (3,8 litara), objavio je američki autoklub AAA.

Iako je cijena benzina od 1,07 US dolara po litri dvostruko niža od europskog prosjeka, Amerikanci sa svojom 80-posto većom godišnjom kilometražom po vozilu, te uz uglavnom neekonomična vozila, tu cijenu osjećaju kao veliko opterećenje kućnih proračuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene