Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush naredio hitno povećanje pomoći u hrani siromašnim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush jučer je naložio ministarstvu poljoprivrede da hitno osigura pomoć u hrani vrijednu 200 milijuna dolara, kako bi se namirile nepredviđene potrebe za hranom u Africi i drugdje, priopćila je Bijela kuća.

S tom dodatnom pomoći koja će biti dostupna kroz američku Agenciju za međunarodni razvoj - USAID, odgovorit će se na učinak rasta cijena roba na američke programe pomoći u hrani, navela je Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Ilustracija KATASTROFALNE POSLJEDICE Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru Slika nije dostupna ZAPADNA AFRIKA Rat u Ukrajini dodatno uzima svoj danak: 27 milijuna ljudi suočeno s najgorom nestašicom hrane u povijesti

Bush je poduzeo akciju dan nakon što su svjetski financijski čelnici na zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu pozvali na hitne korake kako bi se zaustavio veliki rast cijena osnovnih namirnica, koji je izazvao nemire i strah od gladi u tridesetak siromašnih zemalja Afrike i Azije.

Nakon što je jučer ujutro brifiran o pozivu sa skupa Svjetske banke, Bush je naložio ministru poljoprivrede da iz fonda robnih rezervi za pomoć zemljama u razvoju, izdvoji hrane u vrijednosti od 200 milijuna dolara i stavi je na raspolaganje USAID-u, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Sjedinjene Države su najveći pružatelj pomoći u hrani u svijetu, sa 2,1 milijardu dolara pomoći u hrani i 2,5 milijuna metričkih tona roba osiguranih za 78 zemalja u razvoju u fiskalnoj godini 2007. SAD također vodi u pružanju hitne pomoći u hrani, pa su tako u istom razdoblju uputile 1,5 milijuna metričkih tona pomoći u hrani, u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, u 30 zemalja, pruživši pomoć za 23 milijuna ljudi, precizira u priopćenju Bijela kuća.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick u nedjelju je pozvao države da hitno osiguraju 500 milijuna dolara pomoći u hrani za zemlje koje su najugroženije udvostručenjem cijena pšenice, riže, kukuruza i drugih osnovnih namirnica u posljednje tri godine.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je upozorio da je ubrzano smanjivanje zaliha hrane u svijetu dostiglo alarmantne razmjere. On je pozvao na hitnu i koordiniranu međunarodnu akciju da se zadovolje kritične potrebe za hranom, ali i na dugoročne mjere znatnijeg povećanja proizvodnje hrane u svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene